Лукс (пас)

С Википедије, слободне енциклопедије
Лукс
Tito i Luks, 1942. godina.jpg
Тито са псом Луксом, септембра 1942.
Друга именаРекс (уобичајено погрешно име)
Расанемачки овчар
Полмушки
Смрт9. јун 1943.
Милинкладе, Сутјеска
ВласникЈосип Броз Тито

Лукс је био пас, расе немачки овчар, који је у току Народноослободилачке борбе, током 1942. и 1943. припадао Јосипу Брозу Титу, Врховном команданту НОВ и ПОЈ. Славу је стекао подвигом у току битке на Сутјесци, 9. јуна 1943, када је спасао живот Титу. Често се погрешно назива Рекс.

Први сусрет Тита и Лукса догодио се 15. јула 1942. у босанском градићу Прозору, који је два дана пре тога ослобођен од Италијана. Истог дана, по ослобођењу града, Тито и чланови Врховног штаба НОП и ДВЈ дошли су у Прозор. У дворишту куће, у којој је Тито боравио, непрекидно је лајао немачки овчар, који је био везан. Чувши силно лајање, Тито је изашао из куће и рекао свом пратиоцу Радету Ристановићу да одвеже пса. Пас је и даље лајао и скакао тако да му пратилац није могао прићи.[1][2]

Тито је ово посматрао и потом пришао псу. Проговарајући неколико немачких речи (пас је по свој прилици припадао неком немачком официру, који се налазио са Италијанима у Прозору), пас се умирио и престао да лаје. Тито га је помиловао и одвезао са ланца и потом повео са собом. Тада му је и дао име Лукс.[1][2] Од тог тренутка, па све до своје смрти јуна 1943. на Зеленгори, пас се непрекидно налазио уз Тита. Заједно са њим боравио је у Гламочу, Млиништу, Босанском Петровцу, Бихаћу и Јајцу, а заједно су прошли кроз Четврту непријатељску офанзиву на Неретви.

У току битке на Сутјесци, 9. јуна 1943, Тито, чланови Врховног штаба и чланови британског Одељења за везу, који су неколико дана раније дошли у Врховни штаб, налазили су се на Озрену, једном од врхова Зеленгоре. Приликом немачког бомбардовања партизанских положаја, једна бомба је пала у близини колоне у којој су се кретали чланови Врховног штаба. Тада су се сви присутни бацили на земљу. Тито се бацио уз једно оборено дебло букве. У том тренутку Лукс, који је био дресирани немачки пас, инстиктивно се бацио на Тита и скоро га читавог прекрио. То је Тита спасило сигурне смрти, јер је Лукс остао на месту мртав изрешетан гелерима, док је Тито само рањен у леву руку. Од исте бомбе страдало је неколико људи – шеф британског Одељења за везу при НОВ и ПОЈ капетан Бил Стјуарт, командант Четврте црногорске бригаде Василије Ђуровић Вако и Титов пратилац Ђуро Вујовић Шпанац, народни херој.[3][4][5]

Приликом Титовог боравка у Млиништу, код Мркоњић Града, септембра 1942, настало је неколико познатих Титових ратних фотографија, а једна од њих је и позната фотографија са псом Луксом.[6] После Луксове смрти, Тито је добио новог пса, такође немачког овчара – Тигра. Са овим новим псом, настало је неколико познатих Титових ратних фотографија, па се често ова два пса мешају.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Mladenović, стр. 86.
  2. ^ а б Karović, стр. 86.
  3. ^ Дедијер, стр. 475.
  4. ^ Mladenović, стр. 148.
  5. ^ Karović, стр. 189.
  6. ^ Karović, стр. 85.

Литература[уреди | уреди извор]