Луси (аустралопитекус)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аустралопитекус афаренсис АЛ 288-1 – „Луси”
Реконструкција Луси

Луси, фосил аустралопитекуса (такође познати и као АЛ 288-1), припада врсти аустралопитекус афаренсиса, пронађена је у новембру 1974. године. Њени остаци важе за једно од највећих археолошких открића у свету. Претпоставља се да је стара око 3,2 милиона година. Ово није ни први ни најстарији фосил, али је међу најпотпунијим, будући да је готово 40% скелетне грађе очувано. Сматра се да је Луси најстарији пронађени фосил одрасле жене.

Откриће

У провинцији Афар у Етиопији палеонтолог са америчког Аризона Универзитета Доналд Јохансон (енгл. Donald Johanson) започео је ископавања још 1973. године, у околини села Хадар, које је познати археолошки локалитет. Овде је пронађена индивидуа АЛ 129-1, за коју се сматра да припада првим хоминидима који су ходали усправно. Пред крај прве сезоне ископавања, 24. новембра 1974. поред реке Аваш, Дон Јохансон је открио остатке хоминида АЛ 288-1, који је добио надимак Луси, по у то време веома популарној песми Битлса "Луси на небу са дијамантина" (енгл. "Lucy in the Sky with Diamonds").

Карактеристике

Луси је била тешка око 27 килограма, висока око једног метра, запремине мозга између 375 и 500 цм3 и ходала је усправно. Луси је „доказала“ да је човек прво проходао усправно, па тек онда развио велики мозак.

Види још

Спољашње везе