Луције Тарквиније Приск

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луције Тарквиније Приск
Tarquinius-Priscus.jpg
Луције Тарквиније Приск
Датум рођења 7. век п. н. е.
Место рођења Тарквинија
Датум смрти 579. п. н. е.
Место смрти Рим
Династија Етрурци
Отац Демарат из Коринта
Супружник Tanaquil
Потомство Тарквиније Охоли
Претходник Ancus Marcius
Наследник Servius Tullius

Луције Тарквиније Приск (лат. Lucius Tarquinius Priscus) или Тарквиније I је према предању пети римски краљ. Владао је негде од 617. п. н. е. до 579. п. н. е. Луције Приск се преселио у Рим из етрурског града Тарквинија са својом женом као врло богат и амбициозан човек само због тога што му није била одобрена нека висока дужност у његовом родном граду. Предање каже да чим је стигао у Рим, знао је да ће постати краљ. Своју каријеру у Риму почео је као адвокат синова тадашњег краља Анка Марција. По краљевој смрти успио је уверити народну скупштину да га изаберу за краља.

Модел Рима за време Тарквинија I

Луције Тарквиније Приск је изградио Циркус Максимус, зграду за коњичке трке, успео је с каналима после једне велике поплаве исушити место за Римски Форум. Од великих дела му се још приписује изградња Јупитеровог храма на Капитолу. За време своје владавине, ратовао је са Сабињанима које је и успео победити. Освојио је градове Цорницилум, Фирулеа, Цамериа, Црустумериум, Америцола, Медулиа и Номентум. После сваког рата, враћао се у Рим с пленом. Увећао је центурије на 1800 људи, а Сенат за следећих сто чланова из нижег сталежа, међу којима и породица Октавијан.

После тридесет осмогодишње владавине, Тарквинија I су убила два сељака са секиром, по наређењу синова Анка Марција. Захваљујући краљици Танакилији, која је открила убиство, за његовог наследника изабран је његов зет Сервије Тулије.

Спољашње везе[уреди]