Лучано Лаурана

С Википедије, слободне енциклопедије
Veduta laterale del Palazzo Ducale di Urbino di sera - 0410675729-MIBAC
Палата Дукале у Урбину коју је пројектовао Лучано Лаурана

Лучано Лаурана (итал. Luciano Laurana), код нас познат као Луцијан Врањанин (Врана крај Пакоштана, око 1420. - Пезаро, 1504) је био италијански ренесансни архитекта из Далмације.[1][2]

Поријекло[уреди | уреди извор]

Већина свјетске науке Лаурана признаје као Италијана. Међутим, хрватски историчари га сматрају Хрватом. Као аргумент узимају чињеницу да су Лаурана у Венецији називали schiavone, што је био млетачки термин за словенско становништво источног Јадрана. Заправо, термин schiavone се односио на све становнике источне обале Јадрана, невезано са њиховим етничким поријеклом. Прва особа која је употријебила име Луцијан Врањанин, био је Иван Кукуљевић Сакцински, који је на основу претходно наведене чињенице кроатизовао Лауранино име. Постоји могућност да је Лаурана био поријеклом Словен, односно романизовани Илир, али се то не може са сигурношћу доказати. Исто тако неки сматрају да је брат Лучана Лауране био исто познати италијански архитекта и вајар Франческо Лаурана, који је долазио из истог краја као и Лучано, али за ту тврдњу нема довољно доказа који би је поткријепили.

Биографија[уреди | уреди извор]

Претпоставља се да је Лучано рођен у Врани крај Пакоштана на Вранском језеру, недалеко од Задра, између 14201425. Управо је свој надимак Врањанин (Лаурана), који су му надјенули Млечани, добио по име свог родна краја (Врана/Лаурана), а тако се и потписивао. У неким архивским записима се помиње као син клесара Мартина из Задра, па зато неки сматрају да је рођен у Задру.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Luciano Laurana Italian architect”. Britannica. Приступљено 22. 1. 2021. (језик: енглески)
  2. ^ „Luciano Laurana”. Oxford Reference (online изд.). Oxford University Press.  (Subscription or UK public library membership required.)(језик: енглески)