Луј VIII

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луј VIII Капет
Coronation of Louis VIII and Blanche of Castille 1223.jpg
Крунисање Луја VIII и Бланке од Кастиље
Датум рођења (1187-09-05)5. септембар 1187.
Место рођења Париз
Француска
Датум смрти 8. новембар 1226.(1226-11-08) (39 год.)
Место смрти дворац Монпенсје (код Клермон-Ферана)
Француска
Гроб Базилика Сен Дени
Династија Династија Капета
Отац Филип II Август
Супружник Бланка од Кастиље
Потомство Луј IX, Карло I Анжујски, Роберт I од Артоа
краљ Француске
Период 1223-1226

Луј VIII Лав (франц. Louis VIII le Lion, 11871226), краљ Француске од 1223—1226, унук Луја VII и син Филипа II и Изабеле од Хаинаулта.

Под притиском барона енглески краљ Јован без Земље је потписао Велику повеља слободâ (Magna charta libertatum), ограничавајући своју власт. Када се Јован сагласио с Великом повељом, није уопште ни помишљао да је испуњава. Он је само чекао подесан моменат да обнови рат с баронима. Он није ни мислио да из Енглеске врати најамничку војску, већ је, напротив, послао по нова појачања. Папа је бароне прогласио за бунтовнике и ослободио Јована обавезе да испуњава Велику повељу. Рат је обновљен. Папа је опет бацио на Енглеску интердикт — овог пута да помогне свом вазалу Јовану, но сада на то нико није обраћао пажњу. У рат се умешао и Луј, истакавши права на енглески престо. Луј је чак и поразио Јована у бици код Савењера 1214. године, па је прешао с војском у Енглеску. У самом јеку ратних операција, Јован је умро 1216. године, а на престолу га наслеђује Хенри III.

Тутори малолетног краља Хенрија III (1216 - 1272) иступили су заједно с баронима против Луја, који је био принуђен да се врати у Француску и да се одрекне својих претензија.

Године 1223. умро му је отац, а он га наслеђује. Потом Луј осваја Поату, Сентонж, Ангумуу, Лимузен, Перигор и читав део Бордоа.

Завршио је и борбу са Албижанима, коју је почео његов отац, и ударио тим разбојништвом темељ величине-француске државе. После смрти крсташког вође Симона де Монфорта, 1218. године, он, 1225. године концилом у Буржу, преузима вођство над крсташима. Његова војска је у јуну 1226. кренула ка југу и успут су јој се предавали градови и утврђења, пао је и сам Авињон, који је дотад припадао Светом римском царству. Потом је Луј освојио и градове Бокер и Каркасон после низа мањих битака. После овога је склопљен споразум којим је Тулуска грофовија Рејмунда VII била је припојена краљевском домену, који се отада простирао од севера Француске до самог њеног југа, од Ламанша до Средоземног Мора.

Луј је умро 8. новембра 1226. године од дизентерије у Монпесјеу (код Клермон-Ферана).

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Филип II
France Ancient.svg
Француски краљеви
(12231226)
Наследник:
Луј IX
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}