Пређи на садржај

Луњинечки рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Луњинечки рејон
Лунінецкі раён
Положај Лунинечког рејона
Држава Белорусија
Област Брестска област
Админ. центарград Луњинец
Површина2.708,51 km2
Становништво2009.
 — број ст.73.200
 — густина ст.27,03 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Луњинечки рејон (блр. Лунінецкі раён; рус. Лунинецкий район) административна је јединица другог нивоа на крајњем истоку Брестске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Луњинец.

Географија[уреди | уреди извор]

Луњинечки рејон обухвата територију површине 2.708,51 km² и на 5. је месту по површини у Брестској области.[1] Граничи се са Пинским рејоном на западу, Столинским на југу и Ганцавичким на северу. На истоку се налази Житкавички рејон Гомељске области а на североистоку Салигорски рејон Минске области.

Рејон се налази у самом центру Белоруског Полесја, у доста равном и једноличном пејзажу на надморским висинама између 128 и 152 метара. Један је од рејона са најгушћом речном и каналском мрежом у земљи. Најважнији водоток је река Припјат која представља јужну границу рејона, са својим притокама Бобриком, Лањом и Цном.

Клима је умереноконтинентална са јануарским просеком температуре од -3 °C и јулским од 18 °C. Просечна годишња сума падавина је око 640 мм, а вегетациони период траје 205 дана.

Један је од четири рејона Брестске области који су најтеже страдали услед нуклеарне хаварије у Чернобиљу 1986. године. Преко 60% територије рејона је било изложено радиоактивном зрачењу у количинама између 1 и 15 Cu/m²

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 15. јануара 1940. године.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено 73.200 становника или у просеку 27,02 ст/км².[2]

Основу популације чине Белоруси (96,17%), Руси (2,54%) и остали (1,29%).

Административно рејон је подељен на подручје градова Луњинец (који је уједно и административни центар рејона) и Микашевичи, те на 11 сеоских општина. На целој територији рејона постоји укупно 80 насељених места.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Саобраћајну инфраструктуру рејона чине железничка линија БрестГомељ и друмски правци М10 Русија—Гомељ—Кобрин, Р8 ЛунинецПинск, Р13 КлецкГанцавичи—Лунинец и Р23 МинскМикашевичи.

Река Припјат је пловна у делу тока преко овог рејона.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]