Л’Аквила (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Л'Аквила (округ))
Jump to navigation Jump to search
Округ Л’Аквила
Provincia dell'Aquila
Положај
Држава  Италија
Покрајина Абруцо
Админ. центар Л'Аквила
Површина 5.035 km2
 — број ст. 305.883
 — густина ст. 60,75 ст./km2
Званични веб-сајт

Округ Л’Аквила (итал. Provincia dell'Aquila) је округ у оквиру покрајине Абруцо у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Л’Аквила.

Површина округа је 5.035 км², а број становника 305.883 (2008. године).

Природне одлике[уреди]

Карта округа Л’Аквила

Округ Л’Аквила чини западни део историјске области Абруцо. Он се налази у средишњем делу државе, без изласка на море. Округ се налази у области високих планина средишњих Апенина и овде се налази највиши врх ових планина, Гран Сасо. Нижи делови округа су уствари висоравни, кроз које теку горњи токови важних река у Абруцу: Пескара, Сангро и Вомано, Салто.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2008. године у округу Л’Аквила живи преко 300.000 становника. Густина насељености је мала, тек преко 60 ст/км². Нижи делови на западу су знатно боље насељени, нарочито око града Л’Аквиле. Источни, планински део је веома ретко насељен и слабо развијен.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и известан број досељеника из свих делова света.

Општине и насеља[уреди]

У округу Л’Аквила постоји 108 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Л’Аквила (73.000 ст.) у северном делу округа. Други по величини је град Авезано (41.000 ст.) у средишњем делу округа, а трећи Сулмона (25.000 ст.) у источном делу.

Град Л’Аквила

Спољашње везе[уреди]