Маври

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је тренутна верзија странице коју је уредио SrpskiAnonimac (разговор | доприноси) у 23:51, 27. август 2018.. Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији.

(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Маварски амбасадор код краљице Елизабете I

Маври (једнина: Мавар), Мавари или Маури, је назив за исламизоване становнике северозападне Африке, већином номадске сточаре. Од њих потиче име државе Мауританије, чије северне делове настањују. Деле се на неколико племена: Трарза, Бракна, Адрар, Абакак и др.

Антички Маври[уреди]

У античко доба, Маури је било име једног од берберских племена које је насељавало подручју данашњег Марока и Алжира. Према њима је добила име римска провинција Мавретанија.

У средњем веку, називом „Маври“ или „Мори“ означавао се народ који је настао мешањем античких Мавара с Картагињанима, Римљанима, Вандалима и Арапима. У доба арапских освајања, крајем 7. века, брзо прелазе на ислам. Већина тог старог народа током следећих векова апсорбовани су у арапску нацију.

Маври на Пиринејском полуострву[уреди]

Почетком 8. века Маври прелазе на Пиринејско полуострво и руше државу Визигота. Освајају готово цело полуострво и заснивају високу културу која опстаје током следећих осам столећа.

Хришћани све исламске досељенике називају мориским.

Након успеха хришћанске Реконкисте, која се завршава освајањем Гранаде 1492, већина мориска протерана је у северну Африку. Остали под притиском прихватају хришћанство, али потајно често задржавају своју веру и обичаје. Због тога су изложени бесу народа и прогону шпанске инквизиције.

За њих се, као и за покрштене Јевреје, примењивао погрдан назив Марани (можда према шпанском маранос: гадови, свиње).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]