Мадара учиха

С Википедије, слободне енциклопедије

Мадара Учиха (うちはマダラ, Uchiha Madara) је измишљени лик из манге и аниме Наруто креираног од стране Масаши Кишимота.

Мадара Учиха
(Konohagakure)
{{{slika}}}
Debi Manga: Poglavlje 239
Anime: Epizoda 213
Glumac {{{glumac}}}
Profil
Starost1 I deoНепоѕнато
Starost2 II deoНепоѕнато
Visina1 I deo{{{visina}}}
Visina2 II deo{{{visina}}}
Čin S - rank

Вођа Учиха клана

Tim {{{tim}}}
Važnije tehnike {{{tehnika1}}} {{{tehnika2}}} {{{tehnika3}}}

Madara је био легендарни вођа Учиха клана. Основао је село скривено у лишћу заједно са својим ривалом, Хашрирама Сенђуом, са намером да започне доба мира. Када се двојица нису могла сложити како да се постигне тај мир, они су се борили за контролу села, сукоб који је окончан Мадарином смрћу. Мадара је, међутим, премотао своју смрт коришћењем свог Изанагија и кренуо да ради на свом плану да покори цео свет. Није успео да га заврши у свом природном животу, он је поверио своје знање и планове Обиту Учихи недуго пре његове стварне смрти. Годинама касније, Мадара би се оживео, само да би видео своје планове како се распадају пред његову финалну смрт.

Биографија[уреди | уреди извор]

Мадара је рођен током Периода ратних стања, и био је најстарији од пет синова Тађима Учихе. Мадара и његова браћа су одрастали на бојном пољу на ком су стално ратовали са Учихиним ривалима: Сенђу кланом. Троје његових браће умрло је младо, остављајући само Мадару и нјеговог млађег брата Изуна. Мадара и Изуна су постали веома блиски кроз своје заједничке губитке и стално су се међусобно такмичили како би постали јачи. Ово, заједно са природном јаком чакром, омогућило је младом Мадари да победи ветеране Сенђу клана у битци и развије репутацију генија.

Током свог ретког слободног времена, Мадара је упознао дечака својих година по имену Хаширама. Њих двојца су брзо развили пријатељски ривалитет. Као и Мадара, Хаширама је такође био шиноби који је изгубио своју браћу на бојном пољу. Заједно су замишљали свет у коме деца попут себе не би требало да се боре. Као предострожност, Мадара и Хасхирама нису открили своја породична имена, али су ипак открили идентитете један другог евентуално: Мадара је био Учиха, Хаширама је био Сенђу. Њихова дужност је била да убију један другог, чак и ако су били пријатељи. Кад је требало изабрати између своје породице и његових снова о миру, Мадара је одлучио окончати своје пријатељство са Хаширамом, тако да не би оклевао да га убије у будућности, та одлучност која је била  довољно јака да пробуди његов Шаринган.

Стварање Села скривеног у лишћу

Током следећих година Мадара и Хаширама наставили су да се састају у борби. Мадара никада није успео  да победи Хашраму - чак и након што је добио Мангекио Шаринган - а Хаширама никада нијемогао да доведе себе да убије некога кога је и даље сматрао пријатељем, што је резултирало сталним застојима између две стране који су трајали деценијама. С временом, и Мадара и Хаширама су постали вође њихових кланова, позиција коју је Хаширама покушао да користити за посредовање мира између њих. Иако су неки чланови Учиха клана нашли ту понуду привлачном, Мадара је одбијао због смрти свог брата Изуне за коју је крив Хаширамин старији брат Тобирама. Упркос овоме, неки чланови Учиха клана су прешли у клан Сенђу ради самоодржавања. Мадара је затим искористио Изунове очи како би стекао "вечни" Мангекио Шаринган и поправио свој погоршани вид. Са овом новом моћи водио је један последњи напад на Сенђу и био је убрзо поражен. Уместо да убије Мадару и да доведе до краја рата, Хаширама је понудио да се убије ако би зауставио борбе. Мадара је померен Хаширамовим гестом и на крају је пристао на мир.

Сенђу, Учиха и сви њихови повезани кланови су се удружили да оформе село мира, где деца никад неће морати да умиру у борби. Мадара и Хаширама, поправлјали су свој однос из дјетињства и Мадара је одлучио да село назове Конохагакуре(село скривено у лишћу). Али Мадарова идеја о миру се разликовала од Хашијрамине где је Хаширама предвиђао сарадњу са другим новооснованим селима, Мадара је желео контролу да се мир никада не би изгубио, што је доказао његов напад на другог и трећег хокагеја села скривеног у камењу, тако да би се они подвргли ауторитету села скривеног у лишћу. Када је Хаширама изабран за Хокагеа, вође села скривеног у лишћу, Мадара се бринуо за будућност Учиха клана, вјерујући да је то само први корак у доминацији Сенђуа.

Камена плоча коју је поседовао Учиха клан генерацијама, донета је са њима кад су се населили у село скривено у лишћу. Кроз пажљиву студију, Мадара је успео да је довољно дешифрује да сазна о историји шинобија, бескрајног циклуса неуспешног мира. Знајући то, Мадара је одлучо да је село скривено у лишћу био неуспешан експеримент. Покушао је да убеди свој клан, чак и Хашраму, али неуспешно. Мадара је одлучио да напусти село, враћајући се са деветогодишњом демонском лисицом под његовом контролом у покушају да порази Хашираму. Борили су се до последњег даха и из остатака њихове борбе настала је „Долина Краја“. На крају, Мадара је убијен од стране Хашираме.

Вест о Мадариној смрти се брзо ширила и његово тело је било сакривено да га нико не би нашао и профитирао од њега. Али Мадара је планирао унапред, он је заказао свој Изанаги да се активира негде после његове смрти, мењајући реалност како би се вратио у живот у замену за вид његовог десног ока. Оставио је лажно тело уместо свог и отишао у скривање са посебним трофејом, великим делом хаширамовог меса који је пресадио у своје ране. Тек пар деценија касније, пред крај његовог природног живота су ћелије хашираме имале било какав ефекат, и пробуде његов  Ринеган у процесу обнављања његовог десног ока. Са Ринеганом је могао позвати Демонску Гедо статуу, којом  је направио безумног живог клона Хашираме, из којег је направио војску белих Зетсуа.

Током година, Мадара је усавршио своје планове за мир и назвао тај план „Бесконачни Цукујоми“. Али како су године пролазиле, Мадара је знао да не може да заврши своје планове у овом животном веку Тако је пресадио свој Риннеган у младог Нагата без његовог знања, намјеравајући да једног дана Нагато искористи очи како би оживео Мадару. Како би Нагато то урадио, Мадари је био потребан агент да ради у његово име и да води Нагата до тог крајњег циља. Мадара је чекао, повезан са демонском статуом како би га одржала док се не пронађе неко. Мадара је провео то време посматрајући село скривено у лишћу како би нашао адекватног кандидата који би био његов пијун.

Током Трећег Шиноби рата, Мадара је пронашао тешко рањеног Обита Учиху. Мадара је користио Хаширамине ћелије како би заменио оштећене екстремитете Обиту и ставио забрањену технику проклетства у обитово срце у случају да се Обито икада окренуе против њега. До тада, Мадара је почео радити на корумпирању Обита. Унајмио је село скривено у магли да киднапује девојку коју је Обито волео, Рин Нохара, и запечатили су три-репа у њу. Затим је манипулисао догађајима тако да Рин умре од руке Обитоовог пријатеља, Какаши Хатакеа, док је Обито гледао. довучен до очаја, Обито је понудио своје услуге Мадари. Мадара је Обиту открио историју Саге шест стаза и десет репова, детаље о плану Бесконачног Цукујомија  и различитим техникама које би Обиту биле потребне убудуће. Као последњи чин, он је оставио црног Зетсуа- за шта је веровао да је то манифестација његове воље - да обезбеди додатна упутства Обиту у потрази за овим циљем. С тим заврченим, Мадара се одвојио од Демонске статуе и својим последњим дахом поверио Обиту своје име: Мадара Учиха.

Личлност[уреди | уреди извор]

Мадарино дјетињство је производ времена у којем је живео, сталне борбе учиниле су га перфекционистом који је покушавао док није савладао, а његови тријумфи на бојном пољу учинили су га врло сигурним у своје способности и таленте. Кад год је једна од ових особина личности била оспорена, обично од стране Хашираме наступила би Мадарина такмичарска страна. Мадари није сметао Хаширама у том погледу, веровао је да је једини начин да се преживи у свету шинобија био да се непријатељи направе савезницима. Његова излагање Хаширами је разлог због ког Мадара никад није доживео  Учихино „Проклетсво Мржње“. Док год је имао Изуну, Мадара је био разумна и љубазна особа, која је разумела шта треба да се уради за веће добро.

Мадара се променио након Изунове смрти, постао је огорчен према Сенђу, нарочито Хаширами, јер је и даље имао брата. Прихватајући проклетство о мржњи клана, он је одлучио умријети због освете, а не да опрости. Иако је био кратко уверен да је издвојио своју тугу и покушао да замени Изуна са колективном породицом села скривеног у личћу, никада не би могао да избаци осећај да је издавао сећање на свог брата. Све већа изолација себе и других Учиха из села политике на крају га је убедила у то, што га је довело до потпуног прекида са било којим другим везама.

Током свог времена као шиноби села скривеног у лишћу, Мадара је радио оно што је мислио да је у интересу села. За разлику од Хашимине сутрашње методе, Мадара је усвојио немилосрдан приступ. Шиноби је само имао сврху докле год су се заклели непоколебљивом верност селу слкривеном у личћу Будући да су њихове методе биле тако различите, Мадара је мрзео да чује име Хаширама током дипломатских разговора. Након његовог одступања од села скривеног у      лишћу, приоритети Мадаре постали су усредсређени на план Бесконачног Цукујомија, манипулишући безброј других како би задовољио своје циљеве и поставио више слојева непредвиђених ситуација, тако да се нико никада не би могао одвојити од његових намера. Упркос томе, Мадара је искрено веровала да ће тај план заправо имати користи за свет и једноставно следио принцип "циљев оправдава средство".

Способности[уреди | уреди извор]

Мадара је био један од најталентованијих шинобија у историји, препознат као најјачи члан клана Учиха током свог живота. као дечак је продирао, он је убио неколико талентованих старијих чланова Сенђу клана пре него што је пробудио свој Шаринган. Историја га најбоље памти за такмичење са Хаширом Сенђу, "Богом Шинобија", и гурајући га до апсолутне границе.

Иако је првенствено користио нинџутсу, Мадара је био невероватно талентован за таиџутсу. Током сукоба са четвртом дивизијом, он је поразио стотине противника користећи само таиџутсу, разоружавајући и избегавши нападе из многих праваца. Могао је ударити прецизно пре него што би његов противник могао реаговати и надјачати појединце двапут његове величине. Био је довољно брз да нападне Нарута који је био у моду Саге и када је сам користио Мод Саге преко Хашираминог лица на грудима заједно са чакром коју је украо из савеза Шинобија, могао је одбити свих девет Звери сопственим способностима у комбинацији с способностима које мод Саге пружа.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]