Мазовија

С Википедије, слободне енциклопедије
Мазовија
Mazowsze

Главни градПлоцк
Регијасредња Европа
Земља Пољска
Површина33.500 км2
Становништво5.000.000
Догађаји

Мазовија[1] (лат. Mazovia; пољ. Mazowsze — Мазовше) је историјска област у Пољској. Налази се у Средњоевропској низији, између Лођа и Бјалистока. Незванична престоница области и највећи град је Варшава. Мазовија је развила посебну поткултуру, са приметним разликама у народној ношњи, народним песмама и традицији у односу на остале Пољаке.

Историјска Мазовија је постојала од средњег века до Подела Пољске и састојала се од три војводства чије су престонице биле Варшава, Плоцк и Рава Мазовјецка. Главни град области био је Плоцк;[2] међутим, у раном новом веку као најзначајији град области Плоцк је заменила Варшава која је постала престоница Пољске. Од 1138, Мазовијом је владала посебна грана династије Пјастовић, и када је последњи владар независног Мазовског војводства умро (из мазовског огранка Пјастовића), оно је 1526. директно подређено пољском краљу. Између 1816. и 1844. након поделе Пољске, у оквиру Царске Русије постојала је Мазовјецка губернија (рус. Мазовецкая губерния), она је обухватала јужни део историјске области, али и Ленчицко војводство и југоисточну Кујавију.

Границе данашњег Војводства мазовског, које је створено 1999. не одговарају старим границама Мазовије, јер се изван војводства налазе историјски мазовски градови Ломжа и Лович, а укључени су историјски малопољски градови Радом и Сједлице.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Миленко Мастиловић, дипл. инж. картограф (уредник атласа) и сарадници (1992). Географски атлас за V, VI, VII и VIII разред основне школе. Београд: Издавачка установа завод за картографију:„ГЕОКАРТА”. стр. 25. 
  2. ^ Mazowsze: Obraz Etnograficzny, Volume 1, by Wojciech Gerson and Oskar Kolberg, BiblioBazaar, 2009 - 372 pages