Макарије Каљазински

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Макарије Каљазински
Makarii Kalyazinskii.jpg
Датум рођења 1402
Место рођења село Кожино (данас Тверска област)
Датум смрти 17. март 1483.(1483-03-17) (80/81 год.)
Место смрти Троицки Макаријев манастир
Поштује се у Православној цркви
Канонизација 1547.
Главно светилиште гроб у Вазнесењској цркви у Каљазину
Празник 17. март и 26. мај (по јулијанском календару)
Обележја преподобни

Преподобни Макарије Каљазински (рус. Макарий Калязинский), световно Матвеј Васиљевич Кожин (рус. Матвей Васильевич Кожин) светитељ је Руске православне цркве у рангу преподобних и оснивач Троицког каљазинског мушког манастира. У православној цркви овом светитељу су посвећени 17. март (дан смрти) и 26. мај (дан преноса моштију).

Биографија[уреди]

Споменик Макарију Каљазинском у Каљазину

Матвеј Васиљевич Кожин родио се 1402. године у селу Кожино на територији Кашинског округа (данас Тверска област) од оца Василија и мајке Ирине. Са 18. година оженио се Јеленом Јахонтовом која је након само три године брака преминула. Након женине смрти одлази у Клобуковски манастир у граду Кашину, прима монашки чин и добија име Макарије. Након неколико година боравка у манастиру одлази у шуму где је живео подвижнички у малој келији. Након што му се придружује још 7 монаха из Клобуковског манастира, на месту свог подвижништва подиже Троицки манастир.

Преминуо је 17. марта 1483. и сахрањен је у дрвеној цркви у манастирском комплексу. Након обнове манастира и градње камене цркве 26. маја 1521. пронађен је гроб монаха Макарија, а по црквеном предању његове мошти су приликом отварања гробнице биле у нетрулежном стању. Године 1547. Сабор Руске православне цркве уврстио је Макарија Каљазинског у ред светитеља православних цркава. Његове мошти су 1700. поново премештене, овај пут у сребрни ковчег.

Након рушења Троицког манастира током 1930-их година од стране бољшевика, мошти пребодобног Макарија су премештене у Троицку саборну цркву у граду Тверу, да би касније коначно биле враћене у град Каљазин, у крипту храма Вазнесења Господњег, где се и данас налазе.

Године 2008. у граду Каљазину је подигнут и освештан споменик посвећен овом светитељу.

Његов млађи брат Генадиј био је епископ Тверски.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]