Макар Чудра

С Википедије, слободне енциклопедије
Ориг. насловМакар Чудра
АуторМаксим Горки
ЗемљаРуско царство
Језикруски
Жанр / врста делаприповетка
Издавање
Издавање1892. новине „Кавказ”
Превод
ПреводилацМира Чехова

Макар Чудра“ (рус. Макар Чудра) приповетка је руског књижевника Максима Горког. Први пут је објављена у листу „Кавказ” 12/24. септембра 1892. Горки је приповетку написао док је био запослен у транскавкаској железничкој радионици у Тбилисију. Сматра се првим књижевним остварењем које је аутор потписао псеудонимом Горки.[1]

Приповетка је екранизована у совјетски филмски мјузиклЦигани лете у небо1975, а потом и у успешни позоришни мјузикл.

Синопсис[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Неименовани приповедач сусреће старог Циганина Макара Чудру, са којим започиње разговор. Чудра почиње да приповеда о трагичној љубави између коњокрадице Лојка Зобара и лепотице Раде. Иако су провели страсне ноћи у идили, за њих љубав постаје оков, који им спутава тежњу ка слободи и независности, али и полигон за доказивање надмоћи. Након што је схватио да никад неће укротити младу девојку, Лојко пристаје да пред целом чегром клекне пред Раду и да на тај начин пристане на подређени положај. Лојко изненада вади нож и убија девојку пред очима њеног оца и целе чегре. Радин отац убија Лојка ножем.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ђурић 1977, стр. 511.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ђурић, Милорад (1977). Напомене: у Максим Горки: Приповетке; Максим Горки: изабрана дела књига 1. Београд;: Српска књижевна задруга.