Македонски авио-транспорт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Македонски авиотранспорт
MAK Logo.png
ИАТА ИКАО Ознака
IN MAK MAKAVIO
Основана 1994.
Чвориште Аеродром Скопље
Фокус градови Аеродром Охрид
Флота 0
Дестинације 0
Седиште Скопље,  Македонија
Кључне личности Златко Петровски
Веб-сајт www.mat.com.mk

Македонски авиотранспорт (МАТ) (мкд. Македонски Авиотранспорт (МАТ)) је била национална и највећа авио-компанија у Македонији са седиштем у Скопљу. Бивши хаб авио-компаније се налазио на аеродрому Скопље и обављала је неколико летове са аеродрома Охрид. Од априла месеца 2009. МАТ не саобраћај својим авионима. Дана 1. септембра 2009. године, Македонски Директорат цивилног ваздухопловства је избрисала задња регистрована МАТ-ова авион, Боинг 737-500, из регистра авиона те земље [1]

Историја[уреди]

МАТ је основан 16. јануара 1994. године. После 6 месеци, тачније 23. јуна 1994. године, авио-компанија је обавила свој први лет на релацији СкопљеЦирих са авионом Боинг 737-200. До 2000. године, ЈАТ, који је до тада био национална авио-компанија СР Југославије (касније је променио име у Јат ервејз и постао национална авио-компанија Србије) је одржавао авионе, планирао дестинације и изнамиљивао МАТ-у два авиона типа Боинг 737-300 са пилотима и посадом. ЈАТ је после продао део акција МАТ-a. У 2005. години везе између МАТ-a и ЈАТ-a су прекинуте када је ЈАТ преузео један од изнајмљених авиона који се затекао на тадашњем аеродрому Београд, а разлог је био, како је речено, тај што је МАТ дуговао ЈАТ-у неколико милиона америчких долара. МАТ је после вратио и другу изнајмену летелицу.

Губитком авиона у лето 2005. године, МАТ је изнајмио авионе од авио-компанија са седиштима на Балкану. У априлу 2006. године купили су свој први авион.

Године 2000. Влада Македоније потписала је уговор са МАТ-ом који је МАТ-у дао статус националног авио-превозника за следећих 10 година.

Током 2009. године, МАТ је дала отказ уговора о раду чак 70 од 180 запослених у компанији у покушај да штеди на трошкове.

Преговорима у Скопљу, са српском авио-компанијом Јат ервејз о стратешком партнерству и уласку Јат ервејза у власнички удео МАТ су почели дана 20. марта 2009. године. Осим договорене комерцијалне сарадње на највишем нивоу, разматрана и могућност техничког одржавања МАТ-ових авиона у Јат Техници. Истовремено су комисије сачињене од експерата две авио-компаније израдили предлог о проценту власничког удела Јата у МАТ. Основ за договор две стране су пронашле у реалном дуговању МАТ-а према Јату у вредности од 10 милиона долара. На овај начин Јат постаје акционар македонског партнера. [2]

МАТ-ов авион типа Боинг 737-500 је била утемљена од стране Македонски Директорат цивилног ваздухопловства и од 14. маја 2009. до 4. јула 2009. је била паркирана на београдском аеродрому. Дана 1. септембра 2009. године, предметни авион је брисана из регистру авиона и МАТ је изгубила све дозволе за летење.

Редовне линије[уреди]

Некада је МАТ саобраћала до следећих дестинације:

Флота[уреди]

Крајем августа 2009. године, флота МАТа се састојала од следеће авионе:

Флота МАТ Македонски Авио-транспорт
Тип Укупно Седишта Белешке
Бомбардије КРЏ-900 1 86 Z3-AAG
Боинг 737-500 1 126 Z3-AAH

Раније управљени авиони[уреди]

Македонски Авио-транспорт је некада саобраћајала своје летове са следећим авионима:

Спољашње везе[уреди]