Максим Богданович

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Максим Богданович
Bagdanovich M 4.jpg
Датум рођења9. децембра 1891.
Место рођењаМинск,
Датум смрти25. мај 1917.
Место смртиЈалта,
Занимањепесник, новинар, књижевни критичар
Утицаји одУклети песници, руски симболисти
Музеј у Минску посвећен Максиму Богдановичу

Максим Богданович (блр. Максім Багдановіч, Минск, 9. децембра 1891Јалта, 25. маја 1917) био је белоруски песник, новинар и књижевни критичар.

Богданович се родио у Минску у породици научника. Године 1892. породица се преселила у Гродну, где је његова мајка умрла млада од туберкулозе. Његов отац Адам Богданович отпутовао је 1896. године са својом децом у Нижњи Новгород у Русију. Максим је тада написао своје прве песме. Током револуције 1905. године активно је суделовао у штрајку.

Године 1907. објавио је свој ​​први роман „Музика“. У јуну 1908. године песникова породица се преселила у Јарослављ. Након завршетка школовања 1911. године, Богданович је отпутовао у Белорусију, како би упознао важне особе белоруске књижевности као што су: Вацлав Ластовски, Иван Луцкијевич и Антон Луцкијевич. Исте године започео је студије права на лицеју у Јарослављу. Током студија радио је у новинарству, написао је бројне радове из књижевности и успешно објављивао у Русији и Белорусији.

Почетком 1914. године, његова књига песама „Вијанок“, објављена је у Вилњусу. У лето 1916. године, отпутовао је у Минск, како би радио у локалној власти. У фебруару 1917. године, отпутовао је на Крим како би се лечио од туберкулозе, али је преминуо исте године.

Његове песме су сачуване у породичној кући, али је колекција тешко оштећена током Руског грађанског рата 1918. године.

Једна од његових песама (Хто там едзе па Касову Полю?) је надахнута историјом Србије.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]