Максим Вучинић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Максим Вучинић
Биографија
Датум рођења(1994-07-11)11. јул 1994.(26 год.)
Мјесто рођењаНикшић
 СРЈ
Држављанство Црна Гора
Религијахришћанин (православац)
Професијаинжењер
УниверзитетУниверзитет Црне Горе
Политичка
партија
Радничка партија
Раније:
Нова српска демократија (до 2015.)
Од 23. септембра 2020.

Максим Вучинић (Никшић, 11. јул 1994.) црногорски је инжењер и политичар који тренутно обавља функцију предсједника левичарске популистичке и социјално конзервативне Радничке партије, од децембра 2019.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рани живот и улазак у политику[уреди | уреди извор]

Завршио је Електротехнички факултет Универзитета у Црној Гори.

Средином 2010. године одлучио је да уђе у политику, придруживши се Новој српској демократији (НСД) и опозиционом савезу Демократском фронту (ДФ), у којем је служио као члан градског одбора у родном Никшићу.

Тада је његов отац Јанко Вучинић био независни посланик у оквиру посланичког клуба ДФ-а. Јанко Вучинић је 2015. године основао социјалистичку и левичарско-популистичку Радничку партију (РП), настављајући своју активност у коалицији са ДФ-ом. У марту 2019. године Радничка странка напустила је коалицију са Демократским фронтом.[1]

Предсједник Радничке партије[уреди | уреди извор]

У децембру 2019. наслиједио је оца, на месту предсједника Радничке партије након његове изненадне смрти у октобру.[2] Након што је преузео вођство у РП, странка је све више користила значајнији културни и социјално конзервативни дискурс, подржавајући литије у Црној Гори 2019. и права Српске православне цркве у Црној Гори, услијед црногорске политичке кризе 2020. и отвореног сукоба између Српске православне цркве у Црној Гори и Владе Црне Горе коју води ДПС, након усвајања спорног закона о статусу вјерских заједница у земљи.[3] Вучинић тврди да ако су радници у приватном сектору изложени експлоатацији и експлоатацији до максимума психофизичких могућности, нимало мање изложени притиску су и радници у јавном сектору, од стране „партијских војника”. [4] Такође је критиковао црногорску владу због легализације истополних заједница, рекавши да је ова одлука наставак "пута пакла".[5] Његова странка учествовала је на црногорским парламентарним изборима 2020. године као дио коалиције За будућност Црне Горе, а Максим Вучинић је заузео двадесет седмо место на заједничкој изборној листи и након побједе опозиције на изборима изабран је за посланика.[6]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Radnička partija istupila iz DF-a: Ne pristajemo da budemo marginalizovani CdM (March 2019)
  2. ^ „Sin Janka Vučinića novi predsjednik, suprug Željke Savković istupio iz stranke”. CdM (на језику: енглески). 2019-12-04. Приступљено 2020-08-23. 
  3. ^ Radnička partija: Atentat na Davidovića i vladiku Joanikija imao za namjeru suzbijanje izlaska naroda na sabor 21. decembra, in4s.net
  4. ^ „Vučinić: Vlast ne želi da uradi ništa što bi bilo od koristi za neko opšte dobro”. vijesti.me (на језику: српски). 
  5. ^ „Vučinić: Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama je nastavak puta pakla i stradanja koji vodi DPS”. vijesti.me (на језику: српски). Приступљено 2020-08-23. 
  6. ^ „Ko će učestvovati na crnogorskim izborima?”. Radio Slobodna Evropa (на језику: српскохрватски). Приступљено 2020-08-23.