Макуа

С Википедије, слободне енциклопедије
Макуа народ
Makua, Makhuwa
Етничка територија Макуанаца
Укупна популација
око 8.500.000
Региони са значајном популацијом
југоисточна Африка
 Мозамбикоко 6.900.000
 Малавиоко 1.300.000
 Танзанијаоко 300.000
 Зимбабвеоко 25.000
 Јужна Африкаоко 15.000
Језици
макуански
Религија
традиционалне афричке религије (око 70%), ислам, католицизам

Макуанци или Макуа народ (познати и као вамакуа, маква, макоане, нгуру; Makua, Makhuwa) етничка су група банту народа која насељава југоисточне делове Африке, највише у Мозамбику, Малавију, Танзанији, Зимбабвеу и Јужноафричкој Републици. Према подацима из 1998. као припадници овог народа изјаснило се око 8,5 милиона људи. Макуанци су једна од највећих етничких група у Мозамбику, а највећим делом настањују подручје северно од реке Замбези.

Деле се на четири географско-лингвистичке подгрупе: Доњи Макуа (Лоло Макуа), горњи (Ломве Макуа), Мауа и Њаса Макуа (или Медо).[1] Макуански језик (називан и Емакуа) припада групи банту језика и има неколико различитих дијалеката.

Макуанци се традиционално баве пољопривредом и ловом, иако се у неким старијим списима могу пронаћи подаци и о трговачкој делатности на подручју између језера Малави и обале Индијског океана.

Међу припадницима народа Макуа најраширенија су традиционална афричка веровања (око 70%), они који насељавају приобална подручја су услед контаката са арапским трговцима углавном прешли на ислам, док један мањи број припада католичкој вери.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Palmer, Hilary C.; Malyn D.D. Newitt (2016). Northern Mozambique in the Nineteenth Century: The Travels and Explorations of H.E. O’Neill. BRILL Academic. стр. 154—158with footnotes. ISBN 978-90-04-29368-7. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]