Malaysia Airlines

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Малејша ерлајнс)
Malaysia Airlines
Penerbangan Malaysia
IATA ICAO Ознака
MH MAS MALAYSIAN
Основана1947. (као Малајан ервејз)
Филијале
ЧвориштеАеродром Куала Лумпур
Клуб путникаEnrich and Grads
Аеродромски салонGolden Lounge
Флота85 (+56 поручених и 30 опција)
Дестинације85 (укључујући МАСвингс)
Слоган компаније
  • Going Beyond Expectations (Изнад очекивања)
  • "MH" is more than just an airline code; it is Malaysian Hospitality („MH“ је више него само код авио-компаније; она је Малезијска угоститељство)
СедиштеСепанг, Селангор,  Малезија
Кључне личностиАзмил Захрудин
Веб-сајтwww.malaysiaairlines.com /

Malaysia Airlines (малајс. Penerbangan Malaysia) је национална авио-компанија Малезије у власништву државе. Обављају летове из свог матичног чворишта на Аеродром Куала Лумпур, и са свог секундарног чворишта у Кота Кинабалу. Седиште авио-компаније се налази на Аеродрому Султан Абдул Азиз Шах у Субангу, Селангор.

Malaysia Airlines има две филијале: Фајрфлај и МАСвингс. Фајрфлај обавља редовне летове са свог матичног чворишта на Аеродрому Пенанг, фокусиран је на терцијарне градове, а МАСвингс се фокусира на летове по Борнеу. Malaysia Airlines има теретну флоту којом управља МАСкарго, која обавља теретне летове. МАСчартер је још једна филијала Malaysia Airlines-а, која обавља чартер летове користећи ваздухоплове Malaysia Airlines-а.

Од оснивања 1963. године, након што је Малајан ервејз одвојена у два дела, Malaysia Airlines је изградила снажно бренд име у ваздухопловној индустрији за услугу и безбедности, заједно са великим бројем награда од међународних тела као што су Скајтрекс. Malaysia Airlines је акредитован од стране Међународног удружења за ваздушни саобраћај са ИОСА (ИАТА-Оперативна безбедност ревизија) за своје оперативне сигурносне праксе.

Авио-компанија је међу само шест авио-компанија које су награђене са статусом авио-компаније 5-звездица са стране Скајтрекса (остали су Асијана ерлајнс, Катар ервејз, Катеј Пацифик, Кингфишер ерлајнс и Сингапур ерлајнс).

Историја[уреди | уреди извор]

Одредиште[уреди | уреди извор]

Флота[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]