Пређи на садржај

Мали купусар

С Википедије, слободне енциклопедије

Лептир купусар
Женка
Мужјак
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. rapae
Биномно име
Pieris rapae
(Linnaeus, 1758)

Мали купусар[1][2][3] или лептир купусар[4] (лат. Pieris rapae) спада у ситне и средње врсте дневних жутих-и-белих лептира из породице белаца (лат. Pieridae). Од других врста се разликује по белој боји са малим црним тачкицама на крилима.

Опис[уреди | уреди извор]

По изгледу наликује на мању верзију великог купусара (Pieris brassicae). Основна боја крила је бела, а са горње стране је прљаво беле боје са црним врховима на горњем пару крила. Женке такође имају две црне тачке у средишту својих горњих крила. Њихова доња крила су жућкасте боје са црним флекама. Понекад је мешају са мољцем због обичног изгледа. Распон крила одраслих јединки је отприлике 32-47mm.[5] Гусенице су бледозелене, голе, око главе имају тамни прстен, а по телу жућкасте дорзалне линије. Стигме су црне. У време зачауривања гусенице постају тамније смеђе.

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Распрострањење малог купусара у Србији према бази Алцифрон[1]
  присутан

Широко је распрострањена у западном Палеоартику. Представља субмедитеранску врсту. Популација лептира купусара је широко распрострањена по Европи, северној Африци, Азији и Великој Британији. Такође је случајно пренета и у Северну Америку, Аустралију и на Нови Зеланд.

Гусеница ове врсте се сматра штеточином за комерцијалну пољопривреду. Често названа „увезеним купусарским црвом“, она је озбиљна штеточина на садницама купуса и других усева из те фамилије.

Сезона лета[уреди | уреди извор]

Јавља се у три генерације, од марта до новембра.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Alciphron
  2. ^ „Српски називи дневних лептира (Lepidoptera: Hesperioidea i Papilionoidea)” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 26. 06. 2013. г. Приступљено 07. 01. 2018. 
  3. ^ „Биолошка разноврсност Србије”. bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 08. 01. 2018. г. Приступљено 07. 01. 2018. 
  4. ^ Жувић, Филип. „Лептир купусар (Pieris rapae)”. Гимназија „Вељко Петровић” Сомбор (Душко Обрадовић са ученицима). 
  5. ^ Butterflies of Canada - Cabbage White - Canadian Biodiversity Information Facility (CBIF)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Asher, Jim et al.: The Millennium Atlas of Britain and Ireland. Oxford University Press.
  • Evans, William Harry (1932). The Identification of Indian Butterflies (2nd изд.). Mumbai, India: Bombay Natural History Society. 
  • Tolman, T.; Lewington, R.(2008), Collins butterfly guide
  • Đurić, M.;Popović, M. (2011), Dnevni leptiri Srbije priručnik
  • Јакшић, П.; Нахирнић, А. (2011) Дневни лептири Засавице

Спољашње везе[уреди | уреди извор]