Малколм III Шкотски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Малколм III Шкотски
Margaret and Malcolm Canmore (Wm Hole).JPG
Датум рођења 26. март 1031.
Датум смрти 13. новембар 1093.(1093-11-13) (62 год.)
Место смрти Алнвик
Династија Данкелд
Отац Данкан I Шкотски
Супружник Ингеборга Финсдотир, Маргарета од Весекса
Потомство Марија Шкотска, грофица Булоња, Едмунд Шкотски, Ethelred of Scotland, Едгар Шкотски, Александар I Шкотски, Матилда Шкотска, Давид I од Шкотске, Данкан II Шкотски
Краљ Албе (Шкота)
Период 1058–1093
Претходник Лулах
Наследник Доналд III Шкотски

Малколм III Шкотски (Шкотска, 26. март 1031 - Алнвик, 13. новембар 1093) је био краљ Шкотске. Био је син Данкана I.

Малколмова дуга владавина од 35 година је представљала увертиру у шкото-норманско доба. Најбоље је, међутим, познат као историјска подлога за истоимени лик у Шекспировој трагедији Магбет.

Малколмова власт се није пружала на целој територији данашње Шкотске: север и запад је остао у рукама нордијских, нордо-гелских и гелских кланова и државица, а Шкотска је остала у границама које је зацртао претходни краљ Малколм II све до 12. века. Малколм III је водио низ ратова против Енглеске, које се обично тумаче његовим настојањем да освојио енглеску сјеверну грофовију Нортамбрију. Ти походи, међутим, нису резултирали никаквим значајнијим територијалним проширањем. Малколму као највеће достигнуће историчари приписују то што је успио обновити, односно одржати династију која ће Шкотском владати у каснијим периодима, иако његова улога "оснивача династије" има више везе с пропагандом коју су стварали његов најмлађи син Давид и његови потомци, него са историјском стварношћу.

Малколмова друга супруга Маргарета од Весекса је касније беатификована и постала једини шкотски краљевски светац. Сам Малколм, међутим, није уживао репутацију побожног владара. Са изузетком опатије Данфермлајн, његово име се не повезује са оснивањем или помоћи црквеним институцијама, односно вјерским реформама.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Crínán of Dunkeld
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Данкан I Шкотски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Кенет II Шкотски
 
 
 
 
 
 
 
10. Малколм II Шкотски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Bethóc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Малколм III Шкотски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.