Манаслу

С Википедије, слободне енциклопедије
Манаслу
Манаслу
Ндм. висина8156м m
Географија
Локација   Непал, Ламјунг
МасивХималаји
Први успон9. мај 1956.
Јапан Тошио Иманиши
 Непал Гјалзен Норбу[1]
Најлакши путснежно/ледени успон

Манаслу (मनास्लु, такође Кутанг) је планина у Непалу, у планинском ланцу Мансири Хималаји, који је део ланца Хималаја. Једна од укупно четрнаест планина виших од 8000 метара, и с 8156 метара надморске висине, осма највиша планина на свету.

Опис[уреди | уреди извор]

Манаслу, чији назив вуче корен од санскртске речи Манаса, у преводу "Планина духа", највиша је планина у непалском дистрикту Ламјунг. Лоцирана је око 65 км источно од Анапурне, десетог највишег планинског врха на свету. Дугачки гребени и ледници у долинама пружају приступачне прилазе из свих смерова планини која кулминира стрмо уздигнутим врхом над околним пејзажом, што је врло препознатљива појава на великим удаљеностима.

Успони[уреди | уреди извор]

1950. Х.В. Тилман[2] установио је могућност успона на врх по североисточној страни. 1952. јапански истраживачки тим достигао је на источној страни 5275 м надморске висине, док је идуће године јапанска експедиција с 15 пењача покушала успон на врх, али само су три алпиниста досегла 7750 м пре одустајања. 1956, такође јапански тим постиже први успешан успон с пењачима Тошиом Иманишијем и непалским Шерпом Галзеном Норбуом. 1971, Казухару Кохара и Мотоки, чланови једанаесторочлане експедиције пењу се на врх по северозападном гребену, док је идуће године аустријски тим освојио врхунац успоном по југозападној страни. 1974, искључиво женска јапанска експедиција, пење се на врх Манаслуа, а Наоко Накасеко, Масако Учида и Мијеко Мори постају прве жене које су освојиле планински врх изнад 8000 метара висине.[3] 1984, Пољаци Мациеј Бербека и Рyсзард Гајеwски постижу први успон за вријеме зиме, по стандардном путу успона.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]