Манастир Намасија

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Намасија
Опште информације
МестоЗабрега
ОпштинаОпштина Параћин
Држава Србија
Врста споменикаманастир
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Намасија је некадашњи српски православни манастир из средњег века, чији се остаци налазе у клисури реке Црнице, код села Забреге, североисточно од Параћина. Манастир, са црквом светог Николе, је највероватније подигнут у 15. веку[1] и сматра се да је задужбина неког монаха, због чега се убраја међу најстарије монашке задужбине тзв. Моравске Србије (држава Хребељановића и Бранковића).[1] Током осме деценије 20. века, од 1972. до 1979. године, манастирски комплекс је у целини археолошки истражен, а пронађени остаци су конзервирани.

Рушевине манастира Намасије се данас налазе под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја,[1] у склопу заштићене споменичке целине Петрушка област.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Манастирска црква, посвећена светом Николи, је грађевина триконхоналне основе са правоугаоним нартексом и апсидама, које су споља тростране, а изнутра полукружне. Камена крстионица је направљена у североисточном делу наоса, док је на јужној страни нартекса, у 16. веку, дозидан параклис. Димензије цркве су 13.4m x 7.6m, са дебљином зидова од 80cm, док су димензије параклиса 5.3m x 2.6m, са 50cm дебелим зидовима. Зидови цркве су данас сачувани до висине од 1m, а они у параклису до 1,3 метра висине.[1]

За зидање цркве, коришћен је ломљени камен у кречном малтеру, уз који се јављају речни облуци, црвене боје. Кров је био покривен ћерамидом, док су црквени патос сачињавале плоче од пешчара.

У унутрашњости цркве, пронађени су фрагменти фресака. Остаци фигуре једног свеца се налазе у олтарској апсиди, док се бели фриз са палметама на црвеној подлози, датиран у XVI век, налази у параклису.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]