Манастир Ћелија Пиперска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Ћелија Пиперска
Основни подаци
ЈурисдикцијаСПЦ
Оснивање12. вијек
ОснивачСтефан Немања
МестоЦрнци (Подгорица)
Држава Црна Гора
Свети Стефан Пиперски — ктиторска фреска

Манастир Ћелија Пиперска је манастир Митрополије црногорско-приморске из 12. вијека.

Историја[уреди]

Манастир се налази 17 км од Подгорице, на ивици планинске висоравни изнад села Црнци (Подгорица). Основао га је, у првој половини 12. вијека, Стефан Немања, обновио га је у 17. вијеку Свети Стефан Пиперски. Манастир је израстао из испосничке ћелије овог подвижника и светитеља. Године 1667. он је саградио малу цркву посвећену Рођењу Пресвете Богородице, а нешто касније: школу и монашку кухињу.[1]

У XIX веку манастир је обновљен и био активан. Почевши од 1878. године, манастир је припадао новоствореној Захумско-рашкој епархији. Већа реконструкција обављена је 1889. године. У то време у манастирској школи је отворен црквена библиотека, која је у то време била једна од највећих у Црној Гори. Манастир је остао у саставу Захумско-рашке епархије све до 1931. године, када је ова епархија укинута и прикључена Митрополији црногорско-приморској.

Манастир, захваљујући свом положају у планинама, није био оштећен за време Другог светског рата, али је током послератног терора комунистичке партије 1945. године разрушен, када је спаљена и манастирска библиотека. Касније је манастир обновљен као женски. Након земљотреса 1979. године, покренута је његова обнова која је завршена тек 1994. године. Од 1988. године у манастиру је иконописачка школа.

У манастиру се чувају мошти ктитора манастира Светог Стефана Пиперског.

О св.Стефану Пиперском и светој обитељи Ћелији Пиперској, као српском свецу и српском манастиру, као и о славним Немањићима пише никшићки лист Оногошт, у броју 23. за 1899.годину.

Спољашње везе[уреди]

  • ^ [3]