Манастир Ваведење (Овчарско-кабларска клисура)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Ваведење (Овчарско-кабларска клисура)
Manastir Vavedenje (OK) 6.jpg
Основни подаци
ЈурисдикцијаЕпархија жичка
Оснивање12. век
ОснивачСв. Симеон
МестоЧачак
Држава Србија

Манастир Ваведење се налази поред магистралног пута 8 km од Чачка, на уласку у Овчарско-кабларску клисуру. Манастир Ваведење припада групи Овчарско-кабларских манастира, познатих и као Српска Света Гора.[1]

Историјат[уреди]

Предање вели да је манастир Ваведење саградио Свети Сава и његов отац Св. Симеон. По турским подацима манастир се спомиње први пут 1528. године.

Манастир је више пута страдао, више пута је опустошен и обнављан. Црква је обновљена 1930. године , када је црква и освећена. По одлуци црквених власти манастир од 1933. године постаје парохијска црква за оближња села. По благослову Епископа Жичког Василија 1975. године манастир Ваведење постаје женски манастир.

Манастирска ризница[уреди]

Манастирска ризница поседује царске двери и крст са Распећем са старог иконостаса, рађени у 18. веку и неколико икона. Чува се и Гундулићево четворојеванђеље из 1552. године. Прва штампана књига из београдске штампарије је поклоњена манастиру. У наосу храма су исклесана имена 169 ратника страдалих од 1912. до 1918. године, за време балканског и Првог светског рата.

У манастиру су и честице моштију свештеномученика Харалампија, архиђакона Стефана, Стефана(Штиљановића), светог кнеза Лазара, светог великомученика Пателејмона, Св. Теодосија великог, Св. Јована Румуна, Св. Теодора Тирона.

Манастирска слава је Ваведење Пресвете Богородице и празнује се 4. децембра (21. новембар по православном календару). Света Литургија се служи недељом и празницима са почетком у 8 часова.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • „Кроз Српску Свету гору”:Овчарско-кабларски манастири/приредила Гордана Петковић, Чачак:Графика Јуреш. 2002. ISBN 978-86-83575-09-1.

Спољашње везе[уреди]