Манастир Гориоч

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Гориоч
Манастир Гориоч, Исток, Косово и Метохија.JPG
Црква Св. Николе
Опште информације
МестоИсток
ОпштинаОпштина Исток
Држава Србија
Врста споменикаманастир
Време настанка13. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Манастир Гориоч је метох манастира Високи Дечани и налази се на узвишењу Бела Стена, северозападно од градића Истока, на Косову и Метохији. Манастир у оквиру свог комплекса има цркву Св. Никола, манастирски конак и звоник.

Манастир припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1][2]

Предање[уреди]

По народном предању саградио га је Св. Краљ Стефан Дечански и посветио Св. Николи у знак захвалности за исцељење својих „огорјелих“ очију, по чему је манастир и добио име (горе очи – Гориоч).[3]

Прошлост манастира[уреди]

Стара црква Св. Николе у Гориочу, из 14. века, није сачувана, а на њеним темељима је обнављана у XVI и XVIII веку као и почетком XX века. Реч је о једноставној, једнобродној цркви у којој се чува 11 икона сликаних у XVI, XVII и XVIII веку. Остале грађевине у манастиру: конак, звоник и чесма саграђени су касније.

У манастиру се чувала и библиотека средњовековних књига, са вредним рукописима из XIV и XV века, што је забележио руски путописац, конзул и историчар А. Гилфердинг средином XIX века - 1856. године, када је неке од књига из манастирске библиотеке понео са собом у Русију. Ове књиге се данас чувају у Библиотеци града Петерсбурга.

У току Другог светског рата, албански нацисти користили су цркву као затвор и у њој мучили затворене Србе. Манастир Гориоч је крајем 1999. године након повлачења југословенских снага безбедности са Косова и Метохије уништен од стране припадника "ОВК" (UÇK).

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Споменик културе: Манастир Гориоч, Приступљено 26. 1. 2013.
  2. ^ Општина Исток: Знаменитости Архивирано на сајту Wayback Machine (август 30, 2011) (на језику: енглески), Приступљено 26. 1. 2013.
  3. ^ „Чувари Космета: Манастир Гориоч”. Радио-телевизија Републике Српске. 14. 3. 2012. Приступљено 14. 3. 2012. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди]