Манастир Горчинце

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Горчинце
Manastir Gorčince.jpg
Манастир Горчинце
Опште информације
МестоГорчинце
Држава Србија
Координате43° 2′ 37″ N 22° 23′ 7″ E / 43.04361° СГШ; 22.38528° ИГД / 43.04361; 22.38528
Манастир Горчинце на мапи Србије
Манастир Горчинце
Манастир Горчинце
Манастир Горчинце на мапи Србије
Врста споменикаМанастир
Време настанкапре 1868.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Манастир Горчинце припада Епархији нишкој Српске православне цркве. Налази се у селу Горчинце, на територији општине Бабушница.

Историја и архитектура[уреди | уреди извор]

Манастир

Mанастир Св. Петке налази се североисточно од села Горчинце у живописној удолини испод брда званог Горчински Габар, окружен многим изворима чија вода образује Горчински поток. Манастирски комплекс чини црква посвећена Св. Петки, звоник и стари конак. Манастирска црква Св. Петке обновљена је 1868. године на темељима старијег објекта. Као манастирска црква служила је до 1880. године, када је постала парохијски храм села Горчинце и Извор.

Црква Св. Петке је триконхалне основе, по дужини подељена на три травеја. Изнад средишњег травеја на пандантифима се уздиже купола. Тамбур куполе је изнутра кружног облика а споља осмостран. Куполу носе полуобличасти сводови изнад западног и источног травеја, ојачани на месту ослонца попречним луковима са степенасто профилисаним конзолама, и надвишени подужни лукови изнад полукалота бочних конхи. Равне стране тамбура оживљене су лучно завршеним нишама, са издуженим правоугаоним прозорским отвором. Црква је зидана притесаним каменом, са равним једноставним фасадама омалтерисаним и окреченим у бело. Живописане су биле у секо техници 1881. године полукалоте бочних конхи као прилози виђенијих мештана. Препознатљиве стилске особености огледају се наглашеном цртежу где преовлађује плава и окер боја. Иконостас је у потпуниом девастираном стању.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]