Манастир Дубрава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Дубрава
Manastir dubrava 2.jpg
Манастирска црква
Основни подаци
Тип манастир
Јурисдикција Српска православна црква
Епархија Епархија жичка
Оснивање 13. век
Оснивач монах Данило
Локација
Место Стубло, Чајетина
Држава  Србија
Изглед манастира Дубрава

Манастир Дубрава се налази на Златибору и припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Географски положај[уреди]

Манастир Дубрава се налази на јужним падинама Златибора, смештен је на једном од меандара изнад кањона реке Увац,[1] на узвишењу са којег се пружа поглед на реку. Захваљујући помоћи донатора, већином из Америке, прокопан је макадамски пут те је до манастира омогућен несметан прилаз за моторна возила. [2]

Удаљен је од Краљевих вода неких 30km, до којег се долази асфалтним путем који води поред Рибничког језера, села Рибница и села Стубло.

Историја[уреди]

Нема поузданих писаних информација када је манастир саграђен, претпоставке засноване на писаним изворима сведоче да је манастир Дубрава био метох манастира Прибојска Бања [3] , на основу тога се сматра да је подигнут током 13. века.

Рушевине манастира Дубраве помињу се 1853. године у неким списима, али готово да и нема поузданих писаних података о томе када је манастир Дубрава саграђен. Претпоставља се да је подигнут и да су га Турци опљачкали и спалили до темеља у исто време када и манастире Прибојска Бања и Увац. Обнову манастира покренуо је, после три стотине година, игуман манастира Увца, монах Данило. Током археолошких ископавања 2004. године откривени су остаци манастирског храма, трпезарије, фрагменти средњовековне керамике и 260 млетачких дуката.

Повезана веровања, легенде, приче, сећања, личности[уреди]

За обнову манастира Дубрава, везане су многе приче и веровања. Према причи монаху Данилу игуману манастира Увац, у сну се јавио благопочивши патријарх Герман, казавши му да крене долином реке Увац и да потражи „изгубљени” манастир, у коме се крије велико благо које ће пронаћи и захваљујући коме ће и обновити тај порушени манастир. Лутајући, монах запажа један стари храст који му привлачи пажњу. Пришавши му и детаљно разгледајући по шипражју, схватио је да се налази на остацима храма. У помоћ око рашчишћавања рушевина притичу му мештани и Завод за заштиту споменика културе из Краљева. Међу пристиглим мештанима био је и Митар Ђуровић из Горње Јабланице, који је копајући, у скривници пронашао 260 млетачких дуката из 16. и 17. века.

По причи годину дана пре него што ће пронаћи дукате, Господ је на чудесан начин благословио руке овог мештанина. Наиме, док је палио свеће са монахом Данилом, његове руке су попримиле воштано-жуту боју, чиме му је Господ наговестио да ће управо он пронаћи закопано благо. Постоји и једна прича везана за изградњу цркве Светог Василија Острошког и ктиторе овог храма породицу Стојановић из Америке. Наиме, Пресвета Богородица указала се у сну Горану Стојановићу, Србину из Америке, који двадесет година није могао да има децу, рекавши му да дође у Дубраву и донира изградњу цркве. Када је он, као ктитор, 2007. године помогао изградњу цркве Светог Василија Острошког добио је ћерку, а када је подигао и црквени звоник 2008. године добио је и сина.

Првобитна просторна структура[уреди]

Првобитна манастирска црква је била једнобродна грађевина са полукружном апсидом на источној страни, димензија 5,50 X 7,50m и касније дозиданом припратом, као и остаци манастирских конака.

Опис данашње цркве[уреди]

На темељима старе цркве Светог Илије подигнута је нова црква посвећена Светом Пантелејмону. У питању је једнобродна грађевина малих димензија, са полукружном олтарском апсидом на источној страни и малим улазним дрвеним тремом на западној страни. Покривена је кровом од шиндре. Зидана је од притесаног камена и малтера, по чему подсећа на цркву манастира Увца. Поред мале цркве саграђена је нова црква посвећена Светом Василију Острошком. У питању је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом на истоку и бочним параклисима на северној и јужној страни. Накнадно је уз цркву на западној страни дозидана припрата. Црква је покривена двосливним лименим кровом и надвишена је полукружном куполом.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]