Манастир Каменица

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Каменица
Опште информације
МестоКаменица
Држава Србија
Координате43° 22′ 53″ N 21° 56′ 39″ E / 43.38139° С; 21.94417° И / 43.38139; 21.94417
Манастир Каменица на карти Србије
Манастир Каменица
Манастир Каменица
Манастир Каменица на карти Србије
Врста споменикаМанастир
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Манастир Каменица припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]. Налази се у истоименом селу на територији градске општине Пантелеј и посвећен је Светом Георгију победоносцу.[2]

Прошлост манастира[уреди | уреди извор]

Манастир је подигнут на месту старог светилишта из античког периода 1459. године, након пада Српске деспотовине. Манастир је био један од највећих манастира нишке области у средњем веку. Први писани подаци о манастиру налазе се у турским пописима из 1498, 1515. и 1553. године. У 16. веку у манастиру се налазила школа, а монаси су се бавили преписивачком делатношћу. Манастир је страдао у турским најездама и дуго је био у рушевинама, затрпан и заборављен.

Археолошки налази[уреди | уреди извор]

Пронађен је археолошким ископавањима 1988. године. Ископавања су добровољно вршили мештани села Каменица, уз надзор Завода за заштиту споменика из Ниша. Пронађено је нешто турског и аустријског новца и један ковани крст од гвожђа, што је нумерисано и предато нишком Музеју. Откривени темељи показали су да је црква била једнобродна грађевина са полукружном апсидом на истоку и припратом на западној страни. Часна трпеза био је римски жртвеник из античког периода, а римске опеке покривале су подове наоса и припрате. Простор северно од цркве је коришћен за сахрањивање. Пронађена је и мермерна плоча са Христовим монограмом, која сада служи као амвонска розета у храму светог Николаја у селу Каменица.

Манастир данас[уреди | уреди извор]

Нова црква светог великомученика Георгија је једнобродна грађевина са звоником изнад улаза. Цркву је осветио владика нишки Иринеј 2005. године. На источној страни од цркве налази се монашко гробље, које није истражено у целини.

Подигнута је нова чесма испод цркве, пешачки мост преко реке и нови трем поред цркве. Благословом некадашњег епископа нишког, а данас Патријарха Иринеја, овај храм је метох манастира светог Јована Крститеља у Горњем Матејевцу.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ракоција, Миша (2013). Манастири и цркве Јужне и источне Србије. Ниш. 
  • Милановић, Јован; Михајловић, Љубомир (2015). Манастири Српске православне цркве - водич. Београд. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]