Манастир Кастаљан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Кастаљан
Manastir kastaljan1.jpg
Остаци манастирске цркве у Кастаљану
Опште информације
Место Неменикуће
Општина Сопот
Држава  Србија
Време настанка 14. век
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Београд
Адреса Калемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Манастир Кастаљан (Кастељан) налази се на североисточној падини Космаја у селу Неменикуће, посвећен је Светом Ђорђу. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Историја[уреди]

Подигнут је вероватно у 14. веку на темељима римског каструма из 2. или 3. века у време краља Драгутина што сведочи црква која припада рашкој архитектонској школи. Обновио ју је деспот Стефан Лазаревић у 15. веку додајући јој куполу. Црква је димензија 12,5 пута 6 метара и најстарији је део манастирског комплекса који још чине трпезарија и конак. Трпезарија је из 15. века димензија 18 пута 5,5 метара са приземљем и спратом. у трпезарији је нађена надгробна плоча из 1332. године која сведочи о старости овог здања, али је она однета. Конак је нешто млађи од трпезарије са приземљем-одељењем за смештај путника и спратом.

Цео манастир је порушен крајем 17. века. Крајем шездестих и почетком седамдесетих година 20. века манастир је буквално откопан. Том приликом пронађена је часна трпеза са урезаним ликом јелена и фрагменти фресака, што говори да је манастир некад био живописан. У току Првог светског рата у околини манастири Кастаљан отпочео је одлучујући контранапад Тимочке дивизије у Колубарској бици.

Данас манастир Кастаљан је у рушевинама чекајући обнову.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]