Црква Свете Варваре

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Манастир Кметовце)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светe Варваре
Kmetovc Varvara Manastiri DSC00384 (21).JPG
Опште информације
МестоКметовце
ОпштинаГњилане
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраспоменик културе од изузетног значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Светe Варваре је манастирска црква некадашњег православног манастира Кметовце, у истоименом селу, на територији општине Гњилане, на Косову и Метохији. Рушевине цркве представљају непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1]

Остаци цркве се налазе један километар југоисточно од истоменог села.Стилска обележја сликарства и архитектуре упућују на закључак да се ради о властеоској задужбини, највероватније из шесте деценије XIV века[1], док га народна традиција везује за личност цара Душана (краљ 13311346, цар 13461355)[1]. Манастир се нашао на удару Османлија после Косовске битке 1389. године, а дефинитивно је разорен у XVIII веку. У периоду између 1966. и 1968. године, над остацима су изведени конзерваторски радови.

Архитектура и живопис[уреди]

Манастирска црква, посвећена прво светом Димитрију, а потом светој Варвари, по својој основи је слична са нешто старијом црквом светог Николе у Душановој задужбини Светим Архангелима. Има основу прелазне форме уписаног крста[a], са нартексом, куполом над централним травејем и споља тространом олтарском апсидом. У њеној градњи коришћен је већим делом камен, а у знатно мањој мери опека.

Остаци живописа, сачувани су у североисточном углу цркве, у коме су видљиви делови орнамената и попрсја светаца на позадини црвене боје.

Напомена[уреди]

  1. ^ Код развијене форме уписаног крста, купола почива на слободним стубовима, док код сажете она стоји на стубовима везаним за зидове цркве. Код манастирске цркве у Кметовцу, источни крај куполе почива на два слободна ступца, док је западни ослоњен на зид између наоса и нартекса.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Остаци цркве Св. Варваре (Св. Димитрија) — Споменици културе у Србији”. САНУ (на језику: српски). 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Кметовце, манастир”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 

Литература[уреди]

  • Кораћ В. (1963). Црква св. Варваре (св. Димитрија) у селу Кметовци код Гњилана, Старине Косова и Метохије, 5 (Приштина 1963) 91-97;
  • Ивановић М. (1987). Црквени споменици XIII-ХХ века. Задужбине Косова. Призрен-Београд, 458-459.

Спољашње везе[уреди]