Манастир Кутлумуш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Кутлумуш

Манастир Кутлумуш (грч. Μονη Κουτλουμουσιου) — православни манастир на Светој гори. Шести у хијерархији манастира.

Опис[уреди]

Смештен у је средишту североисточне падине Свете горе, у близини места Кареја. Поред Кутлумуша је најпознатија лука на Светој гори, познат под називом Камегра, налази се источно од пристаништа Иверског манастира. У Камегри пристају бродови који долазе на Свету гору.

Манастир је изграђен у облику четвороугла, окружен зидинама са келијама, на три спрата. У западном зиду у горњем делу налази се трпезарија, као и две капије на северном зиду. Саборни храм посвећен је Преображењу Господњем и богато је осликан. Библиотека чува грамате влашких војвода словенским игуманима и грчком патријарху (1397-1640). Лобања светог Алимпија Столпника се налази у ризници.

Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.

Историја[уреди]

Манастир се први пут помиње 1169. године. Изградио га је Алексије Комнин у XII веку. Периоди просперитета смењивали су се периодима опадања манастира. Кутлумуш је често током своје историје био рушен и обнављан. Један од периода просперитета манастира везује се за управу игумана Харитона Иверскога у другој половини XIV века. Велики допринос његовом опоравку дале су влашке војводе Негул, Радул и Влад. У XIX веку Кутлумуш је разорен од Турака за време грчког устанка.

Спољашње везе[уреди]