Манастир Лесново

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте страницу Лесново.
Манастир Лесново
Лесновски манастир 02.jpg
Манастир Лесново
Координате 42° 00′ 48" СГШ, 22° 13′ 42" ИГД
Држава Застава Републике Македоније Република Македонија
Година оснивања 1341
Ктитор Јован Оливер
Локација Лесново (село)
Јурисдикција


Координате: 42° 00′ 48" СГШ, 22° 13′ 42" ИГД
Манастир Лесново (посвећен светом Архангелу Михајлу и пустињаку Гаврилу Лесновском) налази се код истоименог села, између Кратова и Злетова у Македонији. Подигао га је 1341. велики војвода Јован Оливер на темељима базилике из доба локалног пустињака Гаврила Лесновског, чија се испосничка пећина налази недалеко. Манастирска црква има облик уписаног крста са једним кубетом, испред кога је неколико година касније додат нартекс са кубетом исте величине. Данас је очуван оригинални живопис, који су радила четворица аутора, чија су имена забележена на фризу (три имена су опстала, док је четврто избрисано), а међу фрескама се истичу представе самог ктитора Јована Оливера са моделом цркве, Оливерове жене Оливерине, као и краљевског пара Душана (краљ 13311346, цар 1346—1355) са жезлом у облику двоструког крста и Јелене, на коме се око Душанове главе налази ореол, иако није канонизован. Сама црква је доста добро очувана и још увек је њен кровни покривач од олова.

Изглед цркве[уреди]

Детаљ фреске Душана Силног са жезлом у облику двоструког крста

Црква има основу уписаног крста над којим се уздиже кубе чији су углови (а не прозори, како је уобичајено) оријентисани као и црква. У складу са тим је оријентисана олтарска апсида, која је више плитак сегмент, а не полукруг, тако да се њена колонета поклапа са колонетом дводелног олтарског прозора.

Неколико година након градње цркве, додат јој је нартекс са кубетом које је урађено на исти начин као и оригинално. Сам улаз у цркву чини дводелни отвор, што је чини јединственом у склопу тзв. вардарског стила коме припада. Тај тип врата се може наћи у црквама у Солуну и у Хиландару, а постаће чест мотив тек у тзв. моравском стилу.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Види још[уреди]