Манастир Манастирак

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Манастирак
Основни подаци
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
Оснивање15. век
ОснивачСтефан Лазаревић
МестоВелика Крушевица, Рековац
Држава Србија

Манастир Манастирак или Мали манастир (Манастир Светог Николаја Мириклијског) налази се у Великој Крушевици, неколико километара северно од Рековца. Манастир припада Епархији шумадијској Српске православне цркве.[1]

Положај и историјат[уреди | уреди извор]

Не постоје поуздани подаци када је у Великој Крушевици, неколико километара северно од Рековца подигнут Манастирак или Мали манастир, али према традицији, грађевина је настала почетком 15. века у време Деспота Стефана Лазаревића, истовремено са оближњим манастиром Каленић. Када су 2006. године рађена археолошка ископавања и испитивања, тада су у храму пронађени темељи знатно старије цркве. Поред овога у темељима су пронађени сребрњаци са ликом Цара Лазара и сребрени медаљон са натписом „Хребељановићи”, као и многи други предмети из косовског и покосовског боја.

Мада црква није испитана, у делу литературе (В. Ристић, Моравска архитектура, 175) овај триконхос сажете варијанте плана уписаног крста, чији се само попречни крак испољава у крововима, док је полуобличасти подужни свод спуштен знатно ниже, смешта се у моравске споменике млађег раздобља, ближе добу турске власти. Ово мишљење подупиру и облици веома узаних правоугаоних прозорских отвора на апсидама и тамбуру куполе, који би требало да буду из времена подизања храма.

После Другог светског рата храм Светог Николаја у Великој Крушевици био је парохијска црква. У току свог више вековног постојања, овај средњовековни манастир је неколико пута био запуштен и поново оживљаван. Године 2004. Епископ шумадијски Господин Јован осветио је нови конак а 13. јула 2008. године обновљени Светониколајевски храм манастира Манастирак.[2][3]

Епископ шумадијски Господин Јован осветио је 13. јула 2008. године обновљени Светониколајевски храм манастира Манастирка.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Манастирска црква Светог Николе представља непокретно културно добро као споменик културе, решењем Републичког завода за заштиту споменика културе Београд бр. 964/3 од 21.10.1963. године. Црква по свом облику, начину градње и декорацији припада моравској градитељској традицији, односно по много чему подсећа на Каленић.

На западној страни је велика правоугаона припрата.[3] Изнад централног простора уздиже се осмострана купола која у односу на основу цркве има наглашену висину, што је постигнуто постављањем коцкастог постоља испод доње ивице кубета. Фасада је декоративно обрађена наизменичним редовима опеке, камена и кречног малтера, слично осталим грађевинама моравске уметности. Црква има вајарску орнаментику сконцентрисану око портала и прозора. Правоугаони прозорски отвори на апсидама и тамбуру куполе, су из времена подизања храма.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Манастирак”. Епархија шумадијска. Архивирано из оригинала 24. 03. 2016. г. Приступљено 21. 04. 2016. 
  2. ^ „Положен камен темељац за конак у манастиру Манастирак у Великој Крушевици”. Српска православна црква. Епархија шумадијска. Архивирано из оригинала 17. 01. 2018. г. Приступљено 21. 04. 2016. 
  3. ^ а б в Споменица Епархије шумадијске. Крагујевац. 2009. стр. 116—118. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Споменица Епархије шумадијске. Крагујевац. 2009. стр. 116—118. 
  • П. Пајкић, Опис манастира Епархије шумадијске, Српска православна епархија шумадијска 1947-1997, Шематизам, Крагујевац 1997, 236-237.
  • В. Ристић, Моравска архитектура, Крушевац 1996, 175.
  • Б. Радић, П. Пајкић, Знаменитости Шумадије, Крагујевац 2007, 68-73

Спољашње везе[уреди | уреди извор]