Манастир Подмаине

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Манастир Подмаине
Manastir Podmaine crkva.jpg
Манастир Подмаине
Основни подаци
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
Оснивање15. вијек
ОснивачИван Црнојевић
Архитектура
СтилСрпско-византијски стил
МестоБудва
Држава Црна Гора

Манастир Подмаине (Манастир Подострог, Манастир Маине) налази се у Црној Гори, код Будве, на благом узвишењу изнад будванског поља, око 2 km северно од Старог града. Друго име за манастир је Подострог. У њему се налазе мањи храм Успенија Пресвете Богородице из XV века, задужбина Црнојевића и црква св. Петке из 1747. године, задужбина митрополита Саве Петровића.

Историја[уреди | уреди извор]

Унутрашњост ове цркве је украшена фрескама које је живописао 1747. године сликар из Рисна Рафаил Димитријевић. Ентеријер цркве краси и вредан иконостас окован сребром. Томас Брејди је имао намеру да манастир претвори у касарну.[1] Манастир је запуштен од 1837. године. Прво су га Аустријанци држали као војно утврђење, а онда га је откупио поп Филип Тановић, те је конак дуго времена (до 1953) био приватна својина породице Тановић. Године 1953. национализован је. Храм и конак који је држава вратила Цркви у обнови су од 1995. године. Изграђени су нови конаци и други објекти, тако да је данас манастир чест центар црквених и културних догађаја. У прошлости манастир је био зборно место племена Маине. Једно време био је резиденција цетињског митрополита. У овом манастиру је често проводио време и владика Петар II Петровић Његош. Током историје манастир је често страдао од пожара. Јеромонаха Бенедикта (Јовановића) као настојатеља манастира наследио је дотадашњи манастирски сабрат јеромонах Рафаило (Бољевић), 10. јануара 2010. године рукопроизведен у чин игумана.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Петровић Његош, Петар I (2015). Свети Петар Цетињски, Између молитве и клетве, сабрана дјела, Петар Први генералу Томасу Брадију, стр. 233.-237., писма 72-77. Цетиње: Светигора. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]