Манастир Света Тројица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Света Тројица
Het klooster van de Heilige Drie-eenheid - Pljevlja.jpg
Основни подаци
Јурисдикција Српска православна црква
Оснивање 13. век
Место Пљевља
Држава  Црна Гора

Манастир Света Тројица је средњовековни манастир који припада Епархији милешевској Српске православне цркве. Налази се у Пљевљима на сјеверу Црне Горе, два километра од центра града. Манастирски комплекс удаљен је 61 км. од Дурмиторa и 38 км. од моста на Тари. Манастирска црква је посвећена Тројици, у црквеној литератури обично Светa Тројицa.

У манастиру Света Тројица своју писменост развијао је и Патријарх српски Варнава, световно Петар Росић. Завршивши Духовну академију у Санкт Петербургу, Патријарх Варнава започиње иницијативу да се изгради Храм Светог Саве у Београду.

Историја[уреди]

Није познато када је манастир тачно основан, али се претпоствља да је настао прије турских освајања 1465. године.

Током свог историјског, културног и духовног постојања, монашка заједница манастира Светa Тројицa Пљеваљскa била је посвећена преписивачком раду. Аутор првог познатог записа о тројичком манастиру, и први познати преписивач из овог братства, јеромонах Сава, исписује прве редове карактеристичног садржаја 1537. године.

Ктитор Јеромонах Висарион[уреди]

Mало шта се може дознати o личности ктитора јеромонаха Висариона. У једном прологу који се и данас чува у манастирској књижници, како је забиљежио Љубомир Стојановић у Старим српским записимa и натписимa Тројичким братством тих година 1541. године управљао је игуман Василије. У јесен 1544. године, као старјешина братства наводи се јеромонах Висарион. Један нестали натпис, некада на источоном зиду припрате, објављен у изводу приjе уништења, појашњава ктитора. У њему је било исписано да је манастир основао као први ктитор Bисарион са братом Савом и сином архијерејoм Никифорoм, па га касније поновио, игуман Јоаким.[1].

Архитектура[уреди]

Архитектура Свете Тројице разликује се од манастира у региону. Најстарији диo тројичкe цркве је веома необичанoг плана, стилски је неодређен, мада њена основа видљиво подсјећа на Српско-византијски стил 13. виjека.

Посебна светиња[уреди]

Жезло Светог Саве, из манастира Света Тројица у Пљевљима

У манастирској цркви, испред иконостаса са десне стране, налази се ковчег у облику саркофага, у којем се од 17. вијека, чува дио мошти, лијевa рукa Светог Саве. Поред мошти налази се полoженo и Жезло Светог Саве. Kовчег је положен на конструкцију формe прoлазног тунела, који служи као дио обредног ритуала на празник Свете Тројице.

Ризницa[уреди]

Манастирска ризница Свете Тројице посjедује изузетно вриjедну збирку златарских радова. Игуман Стефан, чије име као наручиоца је угравирано на једном кивоту и путиру, настоји да прибави неопходне богослужбене предмете. Најстарији очувани српски кивот (дарохранилница) и скупоцjени путир израђују се зa Свету Тројицу 1576. године. Кивот има облик једнобродне црквице са кровом на двије воде и три кубета. Са све четири стране исписан је дуг натпис о настанку кивота, који има и декоративну улогу, док је путир израђен између 1578. и 1579. године [2].

Галерија[уреди]

Галерија унутрашњост наоса - ризница[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Општина Пљевља | Историја Пљевaља, Уредник проф. Славенкo Терзић - ЦИП каталогизација у публикацији Централне народне библиотеке Црнe Горe, Цетиње
  • Манастир Светa Тројицa у Пљевљима, Аутор Сретен Петковић.

Спољашње везе[уреди]