Манастир Свете Петке у Загребу

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Свете Петке
Основни подаци
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
Оснивање1936.
ОснивачМитрополит Доситеј
МестоЗагреб
Држава Хрватска

Манастир Света Петка је манастир митрополије загребачко-љубљанске Српске православне цркве у Загребу. Он се налази у ктиторском конаку Ђуре Авировића. Основао га је митрополит Доситеј 1936. године.[1]

Историја

У вријеме Независне Државе Хрватске протеране су српске калуђерице, а остало је неколико руских, које су чувале и одржавале зграду колико су могле. Маја 1945. године у манастир су упали партизани, демолирали га и опљачкали. Касније је у процесу комунистичке национализације приватне својине манастиру одузета сва имовина. Тада су све монахиње поново протеране и то употребом силе.

Послије ових догађаја манастир је претворен у просторије за обуку милиције и стрелиште. Године 1955. он је враћен Српској православној цркви. Године 1968. почела је обнова уз помоћ Рускиња из Загреба. Године 1971. сређена је порта. Од краја 2014. настојатељ манастира је Високопреподобни протосинђел Венијамин (Ковачић) који је дошао из Манастира Клисина код Приједора.

Види још

Референце

Литературе

  • Чубрило, Радослав И.; Ивковић, Биљана Р.; Ђаковић, Душан; Адамовић, Јован; Родић, Милан Ђ. (2011). Српска Крајина. Београд: Матић. ISBN 978-8679780284 Проверите вредност параметра |isbn=: checksum (помоћ). 

Спољашње везе