Манастир Сумела

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Сумела

Манастир Сумела (грч. Παναγια Σουμελα) је православни манастир Цариградске патријаршије, подигнута крајем IV- почетак V века на каменој стени Трабзон у Малој Азији (данашња Турска). Од краја IV века у њему се чува икона Пресвете Богородице Панагиа Сумела чудесно, коју је,према предању, насликао сам апостол Лука. 1923. након размене становништва између Грчке и Турске, икону су са собом пренели Понтијски Грци.

Историја[уреди | уреди извор]

Оснивање манастира приписује извесном монаху Варнави (између 375. до 395. године) [1], а његову након арапског разарања у IV веку, светом Софронију.

Током манастира византијског доба уживао наклоност неколико генерација царева, и постао најутицајнији и богати на територији Понта у доба Трапезунтско царство (1204—1461. година). Након пада ово друго све привилегије су потврђене Султан Селим и свим наредним османских владара.[1]

Највећи процват манастира био је током XVIII—XIX века.

Након прогона грчког православног становништва из Анадолије, монашки живот у манастиру Сумела је замро. Светиње које су се чувале у манастиру, укључујући и икону Панагиа Сумела, понели су Грци са собом, а од 1930. године, се чувају у новом манастиру Сумела у близини града Вериа у Македонији.

Током више векова, манастир Сумела било светиња, не само Грке, већ и за хришћане широм света, али је турска власт била веома непријатељски настројена према православним ходочашницима. По је први пут постало могуће тек 2007. године. [2]

2010. године, турско Министарство културе, на захтев Васељенске патријаршије је одобрила да буде домаћин првог богослужења у манастиру Сумела. 15. августа 2010, дан Успења Пресвете Богородице, Васељенски патријарх Вартоломеј служио је Литургију у манастиру заједно са неколико стотина ходочасника из различитих земаља [3].

У септембру 2015. године манастир је затворен за посетиоце због реконструкције.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]