Пређи на садржај

Манастир Тврдош

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Тврдош
Основни подаци
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
Оснивање13. вијек
ОснивачМилутин
Локација
МестоТребиње
Држава Босна и Херцеговина
 Република Српска
Координате42° 43′ 3.1836″ N 18° 17′ 33.8274″ E / 42.717551000° С; 18.292729833° И / 42.717551000; 18.292729833
Манастир Тврдош на карти Босне и Херцеговине
Манастир Тврдош
Манастир Тврдош
Манастир Тврдош на карти Босне и Херцеговине

Манастир Тврдош се налази недалеко од Требиња у Републици Српској. Манастир је сједиште Захумско-херцеговачке и приморске епархије.[1]

Историја

[уреди | уреди извор]
Поглед на унутрашњост конака

Манастир Тврдош је подигнут на темељима једне црквице која датира из 4. вијека послије Христа, пре времена када су Срби као народ примили хришћанство, што само говори о традицији и дуговјечности хришћанства на просторима Херцеговине. Темељи те цркве се могу видети у манастиру, јер је део пода манастира одрађен у стаклу тако да се кроз те „прозоре“ на поду виде темељи прастаре цркве.[2]

Тврдош са рушевинама старог манастира лежи на кршевитој узвисини тик до цесте која из Требиња води у Љубиње. Манастир Тврдош подигнут је око 1509, а 1517. украсио га је фреско-сликама дубровачки живописац Вице Ловров. У другој половини 16. и 17. вијеку живјели су у Тврдошу херцеговачки митрополити. Одатле потиче име Требињској епархији.

У сукобу са Турцима разорише Тврдош Млечани 1694. године. Одмах првих година 18. вијека било је неколико покушаја да се обнови разорени манастир. У том настојању истакао се митрополит Нектарије и игуман Исаије.

Градитељство манастира

[уреди | уреди извор]

По остацима манастира се види да је Тврдош био спреман и за одбрану од нападача. Зато је био изграђен чврст зид око манастира. У унутрашњости могу се у рушевинама разабрати темељи старе цркве. То је била базилика са три брода. Два побочна брода нешто су краћа од средњега, који је нартексом продужен на западну страну. Данашња црква је подигнута 1928. године захваљујући великом ктитору Николи Руњевцу, Требињцу из Америке.[3] Осветили су је исте године на дан Св. Василија Острошког Чудотворца (12. маја) епископ захумско-херцеговачки Јован и епископ захумско-рашки Нектарије.

У манастиру Тврдош подвизавао се Свети Василије Острошки, чудотворац и један од светитеља Српске православне цркве.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]