Манастир на Угору

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Манастир на Угару)
Манастир на Угору
Основни подаци
Јурисдикцијазилоти
Оснивање1996
ОснивачМанастир Есфигмен
МестоВрдник
Држава Србија

Манастир на Угору је православни зилотски манастир на Фрушкој гори, у једном од насеља Врдника. Манастир налази кући која је раније била викендица и постоји од 1996. године.[1] То је једни мушки манастир зилота у Србији, а поред овог, у Србији постоји и женски зилотски манастир на Кучајским планинама.[2]

За Српску православну цркву зилоти су отпадници, док они тврде да је она, пристајући на екуменизам, напустила изворну догму о једној светој и саборној апостолској цркви.

Манастир на Угару је Метох светогорског манастира Есфигмен, а чине га мала црква, трпезарија и четири монашке келије. Светогорски манастир Есфигмен је средиште зилотског покрета и има стотинак монаха, док их је на Фрушкој гори свега тројица. Осим односа према екуменизму, између СПЦ и зилотског покрета нема других суштинских разлика - начин богослужења и режим живота монаха су исти.

Као и у манастиру Есфигмен, на вратима манастира на Угару вијори се црна застава са поруком „Православље или смрт“. Слава манастира је Свети Кирило и Методије.

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]