Манастир на Угору

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Манастир на Угару)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир на Угору
Основни подаци
Јурисдикција зилоти
Оснивање 1996
Оснивач Манастир Есфигмен
Место Врдник
Држава  Србија

Манастир на Угору је православни зилотски манастир на Фрушкој гори, у једном од насеља Врдника. Манастир налази кући која је раније била викендица и постоји од 1996. године.[1] То је једни мушки манастир зилота у Србији, а поред овог, у Србији постоји и женски зилотски манастир на Кучајским планинама.[2]

За Српску православну цркву зилоти су отпадници, док они тврде да је она, пристајући на екуменизам, напустила изворну догму о једној светој и саборној апостолској цркви.

Манастир на Угару је Метох светогорског манастира Есфигмен, а чине га мала црква, трпезарија и четири монашке келије. Светогорски манастир Есфигмен је средиште зилотског покрета и има стотинак монаха, док их је на Фрушкој гори свега тројица. Осим односа према екуменизму, између СПЦ и зилотског покрета нема других суштинских разлика - начин богослужења и режим живота монаха су исти.

Као и у манастиру Есфигмен, на вратима манастира на Угару вијори се црна застава са поруком „Православље или смрт“. Слава манастира је Свети Кирило и Методије.

Референце[уреди]

Види још[уреди]