Манастир свете Кларе у Дубровнику

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир свете Кларе крај Велике Онофријеве чесме

Манастир свете Кларе се налази јужно од Врата од Пила до дубровачког бедема на Пољани Паска Миличевића. Најпознатији је од 8 женских манастира у Дубровнику.[1]

Манастир је био саграђен крајем 13. и почетком 14. века. Због угледа, којега је имао, био је један од најважнијих женских манастира у Дубровачкој републици.

Велможе српске су слале своје кћери на васпитање у ову свету обитељ због чега је цар Душан ово место даривао разним даровима. [2]

У делу манастира је отворено сиротиште за напуштену децу, 1432. године. За децу су старали до шесте године живота, а после тога су их посвајале породице. Сиротиште у манастиру свете Кларе било је једно од првих таквих установа на свету. У катастрофалном земљотресу 1667. године манастир је био јако оштећен. Обновиле су га градске власти.

Када су Дубровник освојили Наполеонови војници, француске власти су манастир претвориле у коњушницу и складиште муниције. После Другог светског рата, манастир је био претворен у ресторан и летње кино. Данас има вишеструку намену.

Visia Dubrovnik 5D Theatrum[уреди | уреди извор]

9. јула 2010. у просторијама манастира је отворен музеј са холографским пројекцијама у пет димензија. Концепт овог јединственог пројекта је осмислио Марин Аничић, а главни инвеститор је фирма Бенфортуна д.о.о. на челу са Тихомиром Оречом. [3] „Химна слободи је назив програма који се односи на интерактивни забавни програм у којем се уз игру и музику приказује холограм дубровачког песника Ивана Гундулића, а посетиоци имају прилику да се упознају са традиционалном дубровачком игром линђом, да чују најлепше стихове дубровачке поезије, да слушају чаробне мелодије морских сирена и песме које славе љубав, да сазнају све о познатим Дубровчанима и славним посетиоцима овога града, али и да се упознају са његовим лепотама“, наводе аутори. Времеплов је програм заснован на путовању кроз време. Кључна фигура је Руђер Бошковић који посетиоце театра води у 1.500 година далеку прошлост Дубровника те им предочава рушење старог римског града Епидаура које је претходило настанку Дубровника, окупацију Арапа, долазак Турака, време процвата ренесансе и трагичан земљотрес из 1667. године, а упознаје их и са заштитником Дубровника, св. Влахом (Власијем) те их кроз време доводи до данашњих дана и славља Дубровачких летњих игара те Фесте светог Влаха. Вредност укупне инвестиције, укључујући и обнову манастира свете Кларе, износила је 20 милиона куна.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ experience.dubrovnik.hr Архивирано на сајту Wayback Machine (3. септембар 2014), „Манастир свете Кларе“, приступљено 29. августа 2014.
  2. ^ Арсић, Ирена (2012). Антоније Вучетић историчар Дубровника , pp.139. Ниш: Филозофски факултет у Нишу. 
  3. ^ www.hrsvijet.net Архивирано на сајту Wayback Machine (3. септембар 2014), "Visia Dubrovnik 5D Theatrum: Музеј са холографским пројекцијама“, објављено 26. јуна 2010., приступљено 29. августа 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]