Манастир свете Кларе у Дубровнику

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Манастир свете Кларе крај Велике Онофријеве чесме

Манастир свете Кларе се налази јужно од Врата од Пила до дубровачког бедема на Пољани Паска Миличевића. Најпознатији је од 8 женских манастира у Дубровнику.[1]

Манастир је био саграђен крајем 13. и почетком 14. века. Због угледа, којега је имао, био је један од најважнијих женских манастира у Дубровачкој републици.

Велможе српске су слале своје кћери на васпитање у ову свету обитељ због чега је цар Душан ово место даривао разним даровима. [2]

У делу манастира је отворено сиротиште за напуштену децу, 1432. године. За децу су старали до шесте године живота, а после тога су их посвајале породице. Сиротиште у манастиру свете Кларе било је једно од првих таквих установа на свету. У катастрофалном земљотресу 1667. године манастир је био јако оштећен. Обновиле су га градске власти.

Када су Дубровник освојили Наполеонови војници, француске власти су манастир претвориле у коњушницу и складиште муниције. После Другог светског рата, манастир је био претворен у ресторан и летње кино. Данас има вишеструку намену.

Visia Dubrovnik 5D Theatrum[уреди | уреди извор]

9. јула 2010. у просторијама манастира је отворен музеј са холографским пројекцијама у пет димензија. Концепт овог јединственог пројекта је осмислио Марин Аничић, а главни инвеститор је фирма Бенфортуна д.о.о. на челу са Тихомиром Оречом. [3] „Химна слободи је назив програма који се односи на интерактивни забавни програм у којем се уз игру и музику приказује холограм дубровачког песника Ивана Гундулића, а посетиоци имају прилику да се упознају са традиционалном дубровачком игром линђом, да чују најлепше стихове дубровачке поезије, да слушају чаробне мелодије морских сирена и песме које славе љубав, да сазнају све о познатим Дубровчанима и славним посетиоцима овога града, али и да се упознају са његовим лепотама“, наводе аутори. Времеплов је програм заснован на путовању кроз време. Кључна фигура је Руђер Бошковић који посетиоце театра води у 1.500 година далеку прошлост Дубровника те им предочава рушење старог римског града Епидаура које је претходило настанку Дубровника, окупацију Арапа, долазак Турака, време процвата ренесансе и трагичан земљотрес из 1667. године, а упознаје их и са заштитником Дубровника, св. Влахом (Власијем) те их кроз време доводи до данашњих дана и славља Дубровачких летњих игара те Фесте светог Влаха. Вредност укупне инвестиције, укључујући и обнову манастира свете Кларе, износила је 20 милиона куна.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ experience.dubrovnik.hr Архивирано на сајту Wayback Machine (3. септембар 2014), „Манастир свете Кларе“, приступљено 29. августа 2014.
  2. ^ Арсић, Ирена (2012). Антоније Вучетић историчар Дубровника , pp.139. Ниш: Филозофски факултет у Нишу. 
  3. ^ www.hrsvijet.net Архивирано на сајту Wayback Machine (3. септембар 2014), "Visia Dubrovnik 5D Theatrum: Музеј са холографским пројекцијама“, објављено 26. јуна 2010., приступљено 29. августа 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]