Манастир Светог Антонија у Египту

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Antonius Kloster BW 7.jpg

Манастир Преподобног Антонија Великог је манастир Коптске оријентално-православне цркве који се налази у Источној пустињи у Египту, скривен дубоко у оази у планинама Црвеног мора, око 155 км југоисточно од Каира.

Оснивање и историја[уреди]

Манастир је изграђен око 356. године на месту где је сахрањен Свети Антоније Велики. Мало се зна о његовој најранијој историји. Током VI и VII века, многи монаси из Скитских манастира отишли су у манастир Светог Антонија, да би избегли честе нападе Бедуина и Бербера. Сам манастир је опљачкан више пута од стране Бедуина из Источне пустиње, који су га и делимично уништили у XI веку. Манастир је процветао између XII и XV века, али је поново опљачкан 1454. године од стране Бедуина. Као одговор на те нападе, изграђене су зидине око манастира због заштите.

Данашњи манастир[уреди]

Манастир данас у свом комплексу има баште, млин и пет цркава. Најстарији сликарски украси у самом манастиру датирају из 7. и 8. века, а најмлађи из 13. века. Манастир има библиотеку са преко 1700 рукописа. Библиотека је вероватно садржала много више рукописа, али је број значајно умањен јер су Бедуини више пута похарали и опљачкали манастир. Пећина где је св. Антоније живео као пустињак је удаљена 2 км хода од манастира, на надморској висини око 680 метара. Године 2005. испод цркве светих Апостола откривена је једна од најстаријих икад пронађених монашких ћелија која датира из 4. века.

Рестаурација 2002-10.[уреди]

Године 2002, египатска влада је започела пројекат рестаурације вредан 14,5 милиона долара. Радници су реновирали главни зид око манастира, две главне цркве, четврти где живе монаси и одбрамбену кулу. Модеран канализациони систем је такође изграђен. Археолози из америчког истраживачког центра у Египту обновили су слике унутар цркве посвећене св. Антонију. Током реновирања, археолози су открили рушевине радне четврти монаха из 4. века. Обновљен манастир је сада отворен за јавност. Реновирање је откривено одмах након насилних напада на хришћане у Египту и то је био одговор египатске владе као доказ за мирну коегзистенцију хришћана и муслимана.

Као и сви египатски манастири, манастир Светог Антонија доживљава препород и раст броја својих монаха. Данас, манастир је доступан из Каира, Суеца или Хургаде.

Настојатељ манастира[уреди]

Тренутни игуман манастира је Његово Преосвештенство Епископ Јустус (Јуст).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]