Пређи на садржај

Манга шонен

С Википедије, слободне енциклопедије
Змајева кугла, једна од најпопуларнијих манги шонен у историји.

Манга шонен или само шонен (јап. 少年 漫画 Shōnen manga), јесте манга намењена за младу мушку публику. Старосна група варира у зависности од индивидуалних читалаца и различитих часописа, али је првенствено намењен за дечаке узраста од 12 до 18.[1] канџи знак (少年) дословно значи „дечко” (или „млади”), и знак (漫画) значи „цртани” или „стрип”. Дакле, комплетан израз значи „младићев стрип”, или једноставно „дечачки стрип”. Шонен је најпопуларнији облик манге,[2][3] и женски еквивалент томе је шоџо.

Манге шонен обично одликује доста акције,[4] као и шаљиве радње са мушким протагонистима. Другарство између дечака или мушкараца у спортским екипама, борбеним одредима и слично су често наглашени. Атрактивни женски ликови са претераним карактеристикама су такође чести, као што је Сакура Харуно из Нарута или Нами из серије One Piece (називан и сервис за обожаваоце). Главни ликови често имају жељу да се унапређују.[3]

Овакве манге приказују различите изазове, вештине и зрелост протагонисте истичући, савршенство, строгу самодисциплину, жртвовање због дужности, као и часну услугу друштву, заједници, породици и пријатељима.[5][6]

Ниједан од ових наведених карактеристика није услов, као што се види у манги шонен Yotsuba&!, коју карактерише женски протагониста и готово је без сервиса за обожаваоце или радње; оно што већином одређује да ли је или не серија шонен су ствари попут часописа који је серијализује или термина у којем се емитује на телевизији. После случаја Цутомуа Мијазакија, серијског убице који је убио четири девојчице, описи насиља и сексуални прикази постали су строго регулисани у мангама генерално, а посебно у шонену.[7] Уметнички стил шонена је генерално мање „цветан” у односу на шоџо, иако то варира од цртача до цртача, неки су цртали и шонен и шоџо.

Различите приче у шонену могу имати различите теме, као што су борилачке вештине, роботи, научну фантастику, спортске, терора, и митолошких бића.[3]

Неке од популарних шонена

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „What you need to know about the Shonen genre”. Jappleng University. 23. 2. 2009. Архивирано из оригинала 08. 04. 2014. г. Приступљено 9. 3. 2015. 
  2. ^ Aoki, Deb. „What is Shonen Manga?”. About.com. Архивирано из оригинала 24. 04. 2013. г. Приступљено 23. 8. 2015. 
  3. ^ а б в Kamikaze Factory Studio (2012). Shonen Manga. HarperCollins. стр. 8. ISBN 9780062115478. Приступљено 2. 2. 2013. 
  4. ^ „Short anime glossary [Краткий анимешно-русский разговорник]”. anime*magazine (на језику: руски) (3): 36. 2004. ISSN 1810-8644. 
  5. ^ Schodt, 1986, op. cit., chapter 3. стр. 68-87.
  6. ^ Brenner, 2007, op. cit., pp. 31.
  7. ^ http://intersections.anu.edu.au/issue20/mclelland.htm Архивирано на сајту Wayback Machine (20. април 2013)<br[мртва веза] />"Један од резултата новог режима само-регулације међу манга продуцентима и дистрибутерима који су започели владавину насилних и сексуалниг слика које су карактерисале жанр, нарочито шонен."