Мангуп (песма)

С Википедије, слободне енциклопедије

Југославија Мангуп
Омот за сингл Мангуп
Песма Евровизије 1988.
Држава Југославија
Извођач(и)Сребрна крила
Језиксрпскохрватски
Жанрпоп рок
ИздавачТВ Загреб
МузикаРајко Дујмић
ТекстРајко Дујмић
Стево Цвикић
ДиригентНикица Калогјера
Коначни пласман
Финале6. место[1]
Ф. поени87 бодова
Хронологија
Ја сам за плес (1987)   
Rock Me (1989) ►

Мангуп је песма југословенске поп-рок групе Сребрна крила којом је представљала своју државу на музичком такмичењу Песма Евровизије (Евросонг) 1988. у Даблину. Музику за песму је компоновао Рајко Дујмић, а текст је поред Дујмића писао и Стево Цвикић. Оркестром је током извођења уживо дириговао маестро Никица Калогјера. Ово је био осми пут да је ТВ Загреб делегирао југословенског представника на овом такмичењу.[2]

Право да наступи на Евросонгу, група Сребрна крила је остварила победом на југословенском националном избору — Југовизији — који је те године одржан 12. марта у Љубљани. На фестивалу је учествовало укупно 15 композиција, а песма Мангуп убедљиво је освојила прво место са 87 бодова — 26 бодова више од другопласираног Оливера Драгојевића.

Финале Евросонга те године одржано је 30. априла, а југословенски представници наступили су као последњи. Након гласања 21 националног жирија Југославија је добила поене од 14 држава, укључујући и три максималне оцене од исландског, данског и холандског жирија, што је било довољно за 6. место са укупно освојених 87 бодова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Raykoff, Ivan; Tobin, Robert Deam (2007). A song for Europe: popular music and politics in the Eurovision song contest. Ashgate popular and folk music series. Aldershot Burlington, VT: Ashgate. ISBN 978-0-7546-5879-5. 
  2. ^ „Ми на Евровизији”. evrovizija.rs. Приступљено 24. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Југославија на песми Евровизије 1988.

Мангуп
Сребрна крила