Маноло Кардона

С Википедије, слободне енциклопедије
Маноло Кардона
Маноло Кардона 2016. године
Лични подаци
Пуно имеManuel Julian Cardona Molano
Датум рођења(1977-04-25)25. април 1977.(47 год.)
Место рођењаПопајан, Каука, Колумбија
Веза до IMDb-а

Маноло Кардона (шп. Manolo Cardona) је колумбијски глумац.[1]

Каријера[уреди | уреди извор]

У Маноловој 7. години живота родитељи прелазе на баптистичку веру и Мануел постаје „Маноло“. То ће касније користити као своје уметничко име. Са 18. година сели се у Боготу да би завршио школовање на студију финансија и међународних односа. Манолова мајка Нанси Молано бави се психологијом и астрологијом, а отац Хавијер Енрике Кардона цели је живот посветио политици те је уједно био и градоначелник Попајана. Маноло има двоје браће. Старији Франциско је агент, а млађи студира филмску режију на Универзитету у Барселони. Манолова највећа страст је фудбал и дан данас, како сам каже, жали што његова фамилија па ни он нису на време схватили како је то његова највећа страст.

Маноло каријеру започиње као модел у врло раној доби. Његов га је старији брат упознао и одвео у агенцију где је у доби од 14 година потписао први уговор за телевизијску рекламу и тако започео камерцијано радити на телевизији. У 18. години почиње глумити у популарној тв серији "Padres e Hijos" где остаје следеће три године. 1998. године добија своју прву главну улогу у теленовели "Carolina Barrantes". Годину дана касније постаје интернационална звезда успехом теленовеле "Porque Diablos", у којој тумачи лик младића који се придружује нарко организацији с циљем да убије шефа организације како би осветио убиство свог најбољег пријатеља. Затим глуми у једној од најпопуларнијих колумбијских теленовела "Amor a mil". 2002. потписује ексклузивни уговор са телевизијском кућом Телемундо и годину касније започиње глумити у својој првој мексичкој теленовели "Ladrón de corazones" која постиже огроман успех.

2005. године глуми у својем првом биоскопском филму "Росарио Тихерас" (Rosario Tijeras) који је сниман у Колумбији. Филм је базиран према књизи Хорхеа Франкоа и номинован за награду „Гоја“ као најбољи страни филм. 2006. завршава снимање филма "Madrid-Mexico" режисера Енрикеае Рентерија. Исте године се враћа у свет теленовела замењујући Маурисија Охмана у теленовели "Марина". Велики интернационални успех постиже и његова нова ТВ серија "Картел".

Кардона је заједно са браћом власник две продукцијске компаније "11-11" и „Мирамас“. Тренутно живи у Лос Анђелесу али се стално враћа у родну Колумбију.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Година: Српски назив: Оригинални назив: Улога:
2011. / Aquele beijo Хуан
2009. Силиконске лепотице Sin tetas no hay paraiso Мартин Ла Рока
2009. / La ultima muerte Давид
2009. / Contracorriente Сантијаго
2008. Картел El cartel Мартин
2008. Тиемпо финал Tiempo final Пабло
2008. Чивава са Беверли Хилса Beverly Hills Chihuahua Сем Кортез
2007—2008. Марина Marina Рикардо
2005. / La mujer de mi hermano Гонзало
2005. Росарио Тихерас Rosario Tijeras Емилијо
2004—2005. Циганке Gitanas Себастијан Домингез
2003. Крадљивац срца Ladrón de corazones Густаво Веласко
2001. / Amor a mil Џон Хектор Афанадор
1999. / Por que diablos? Хуан Дијабло Кантор
1998. / Carolina Barrantes Давид
1995. / Padres e hijos Николас Франко

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Основни подаци о глумцу Архивирано на сајту Wayback Machine (11. мај 2013), Приступљено 5. 7. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]