Маратон човек против коња

Из Википедије, слободне енциклопедије

Маратон човек против коња је годишњи маратон, са такмичарима људима и јахаћим коњима, који се одржава у велшком граду, Ланвртид Велс (Llanwrtyd Wells).

Такмичење је започело 1980. године, када је локални земљопоседник Гордон Грин начуо дискусију између двојице људи у његовом пабу, Нојад Армс (Neuadd Arms). Један од људи је тврдио да је на великој дистанци у природи човек једнак било ком коњу. Грин је одлучио да се овај изазов испроба пред јавношћу, и организовао је прву трку.

Ово није био први пут да се човек тркао са коњем - прича се да се у 18. веку, човек под именом Гуто Нит-Бран (Guto Nyth-Brân) тркао са коњем у бившој велшкој грофовији Кардиганшир (Cardiganshire) и победио.

Историја трке[уреди]

1982, рута је благо измењена, да би такмичари били подједнакији. Стаза је мало краћа од традиционалног маратона од 22 миље, али је терен грубљи. 1985, и бициклистима је било допуштено учешће - и те године, америчка шампионка у бициклизму, Џеки Фелан (Jacqui Phelan) је тесно изгубила од првог коња. 1989, британски бициклиста, Тим Гулд (Tim Gould) је победио првог коња за три минута - први пут да је човек победио коња у трци.

1994, брдским бициклима је забрањено даље такмичење, јер британски закон не дозвољава трку бициклима по овим стазама.

2004, на 25. трци је победио Хав Лоб (Huw Lobb), са временом од 2 сата, 5 минута и 19 секунди. То је био први пут да човек који трчи победи на трци, и стога је Лоб освојио награду од 25000 фунти (која је расла за 1,000£ годишње од оснивања такмичења да би тркач победник добио целу награду). Ова трка је такође имала и највише такмичара; 500 тркача и 40 коња.

Спољашње везе[уреди]