Марио Пузо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марио Пузо

Mario Puzo.jpg
Марио Пузо

Информације
Пуно име Марио Ђанлуиђи Пузо
Датум рођења 15. октобар 1920.
Место рођења Њујорк (САД)
Датум смрти 2. јул 1999.
Место смрти Беј Шор (САД)
Дела
Најважнија дела Кум
Потпис

Марио Ђанлуиђи Пузо (енг. Mario Gianluigi Puzo; Њујорк, 15. октобар 1920Беј Шор, 2. јул 1999) био је амерички писац познат по својим књигама о мафији, нарочито књизи Кум.

Живот[уреди]

Пузо је рођен у сиромашној породици сицилијанских имиграната у Пакленој Кухињи, четврти Менхетна, у Њујорку, у којој је и одрастао. Након што је дипломирао на градском колеџу у Њујорку, приступио је америчкој војној авијацији у Другом светском рату. Међутим, због слабог вида, војска му није дозволила да учествује у војним операцијама, већ је био распоређена на место официра за односе са јавношћу у Немачкој. Након рата похађао је њујоршку Нову школу за друштвена истраживања у Универзитет Колумбија.

Најпознатијем Пузовом роману, Кум, претходила су дела Мрачна Арена и Срећни Ходочасник, која нису промакла будном оку критике. Кум је објављен 1969. године, након што је Пузо слушао анегдоте о мафијашким организацијама током времена док се бавио новинарством.

Кум је касније претворен у трилогију филмова које је режирао Френсис Форд Копола, а који су објављени 1972, 1974. и 1990. године. Иако су прва два филма била изузетно популарна и веома цењена, трећи није имао такав успех и био је слабо примљен, како од критике, тако и од публике.

Поред тога што је био косценариста, заједно са Кополом, у сва три филма Кум (филм), Пузо је написао и прву верзију сценарија за филм катастрофе Земљотрес, из 1974, на којем није могао даље радити због обавеза око филма Кум II. Такође Пузо је био и косценариста за филм Супермен из 1978. године.

Последњи роман, који је Пузо за живота објавио, био је Последњи Дон, из 1996. по којем је снимљена и успешна мини-серија.

Пузо није доживео објављивање своје претпоследње књиге Закон Ћутања, која је изашла 1999, али текст је већ био довршен и тако је ова књига постала његово последње дело. Исти случај је био и са његовом последњом књигом Породица, на којој је радио последње две деценије свог живота, а која је објављена 2001. Међутим, ову књигу је довршила Пузова дугогодишња сапутница Керол Ђино.

Марио Пузо је преминуо 2. јула 1999. године у свом дому у Беј Шору, на Лонг Ајланду. Цео свој живот, Пузо је сматрао да је његова књига Срећни Ходочасник његово најбоље дело. У једном од својих последњих интервјуа, изјавио је да је ожалошћен чињеницом да је Кум, фикција коју није никада волео, надмашила причу о поштеној борби његове мајке, као имигранта у Америци, да завреди поштовање, и о њеној храбрости и љубави, што је описано у Срећном Ходочаснику.

Комплетна листа књига[уреди]

Спољашње везе[уреди]