Марија Маја Буждон

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Марија Маја Буждон
Датум рођења1920.
Место рођењаШкрљево, Бакар
 Краљевина СХС
Датум смртимај 1945.
Место смртиЗагреб
 ДФ Југославија

Марија Маја Буждон (вероватно око 1920 у Шкрљево, Бакар, Краљевина СХСЗагреб, Maj, 1945, ДФ Југославија) је била припадник усташа, чувар женског логора Стара Градишка у саставу усташког логора Јасеновац.

У Музеју жртава геноцида у логорима смрти Стара Градишка и Јасеновац, Маја Буждон је идентификована по фотографији у усташкој униформи са управитељицом логора Нада Тамбић-Шакић (женом Динка Шакића). А управо су оне, по сећању логораша, заједно са Божицом Обрадовић биле такозвана „црна тројка“ која се највише хвалила почињеним злочинима. У истрази Државне комисије након ослобођења, несумњиво је утврђено да су починиле низ убистава и свирепих мучења над логорашицама, због чега је Маја Буждон осуђена на смрт. Нада је успела да побегне из земље, емигрира у Аргентину и избегне одговорност за почињена дела.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Напомена: Аутор Влада Арсић објавио је делове овог чланка у београдском Press магазину од 1. 2. 2009, а Српском листу га је проследила Влада РСК у прогонству. Као меродаван, чланак је у своју архиву уврстио Фонд за истраживање геноцида „Др Милан Булајић“, Београд, и покренуо Предлог за обнову поступка.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]