Марија Наумова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мари Н.

Maria Naumova 2.JPG

Подаци
Пуно име Марија Наумова
Датум рођења 23. јун 1973.
Место рођења Рига (Застава Совјетског Савеза СССР)
Активни период 1995 – данас
Инструмент Вокал
Жанр поп, џез
Занимање Певачица, текстописац
Званични веб-сајт www.marien.lv

Марија Наумова (лет. Marija Naumova), позната и као Мари Н, је летонска певачица позната по победи на Песми Евровизије 2002. са песмом "I Wanna" освојивши 176 бодова, 12 бодова више од малтешког представника и тако одвела Евросонг у Ригу.

Биографија[уреди]

Марија Наумова (23. јун 1973, СССР) је летонска певачица која наступа под уметничким именом Мари Н. Године 2002. победила је на Песми Евровизије с песмом „I Wanna“.

Наумова је откривана код многих летонских музичара и 1994. је суделовала у једном летонском ТВ шоу за таленте. Није победила, али ју је публика добро прихватила.

Њен први албум је био целовито на руском језику. Издан је 2000. и познат је по хиту "Hey Boy, Follow Me" (Хеј дечко, следи ме).

Песма Евровизије 2002.[уреди]

За више информација погледајте чланак Песма Евровизије 2002..

Године 2002. у естонском Талину представља Летонију с песмом "I Wanna" (Желим). На евровизијској позорници плесала је с оба пола, посебно са стриперима. Песма се свидела гледаоцима, па је са 176 бодова одвела Евросонг у Ригу. Занимљиво је и то да је прва победничка евровизијска песма која није постала популарна изван граница своје државе. Ни у Летонији никад није била међу Топ 30 песама.

Песма Евровизије 2003.[уреди]

За више информација погледајте чланак Песма Евровизије 2003..

Године 2003. је водила Евросонг у Риги заједно с Ренарсом Кауперсом који је представљао Летонију на Песми Евровизије 2000..

После Евровизиј е[уреди]

После успеха на Евровизији глумила је у летонијском мјузиклу The Sound Of Music (Звук музике). Објавила је албум „On my own“ који је постигао велик успех у Летонији, Француској, Уједињеном Краљевству и Португалу.

Спољашње везе[уреди]