Пређи на садржај

Марија Палеологина (ћерка Андроника II)

С Википедије, слободне енциклопедије

Марија Палеологина (грчки: Μαρία Παλαιολογίνα; умрла после 1299) је била ванбрачна ћерка византијског цара Андроника II Палеолога и супруга монголског кана Токтаја.

Биографија

[уреди | уреди извор]

Андроник је наставио да спроводи политику свога оца у погледу зближавања са владарима Златне хорде. У ту сврху је уговорио брак између своје ванбрачне ћерке Марије и монголског кана Токтаја. Марија је послата на монголски двор вероватно 1297. године. Монголску државу у то време потресају немири. Вођен је грађански рат између Токтаја, легитимног кана, и његовог дотадашњег заштитника Ногаја. Ногај је дуго био владар Златне хорде. Токтај је због тога одлучио да Марију врати у Цариград. Желео се посветити борби против Ногаја. Након победе над Ногајем и његове смрти, Марија је 1299. године поново на монголском двору. Могуће је да се натпис на манастиру Хори у Цариграду и фреска са ликом монахиње односи на Марију, а не на Ирину, другу ванбрачну ћерку византијског цара и супругу кана Ногаја.

  • Милош Цветковић; Ванбрачна деца царева династије Палеолог; Зборник радова византолошког института 42/2 (2012), 397-412