Марија Таљони

С Википедије, слободне енциклопедије
Марија Таљони
Marie-taglioni-in-zephire.jpg
Марија Таљони, на литографији у боји, око 1831. (Музеј Викторије и Алберта).
Датум рођења(1804-04-23)23. април 1804.
Место рођењаСтокхолм
 Шведска
Датум смрти24. април 1884.(1884-04-24) (80 год.)
Место смртиМарсеј
 Француска

Марија Таљони (итал. Marie Taglioni; Стокхолм, 23. април 1804Марсеј, 24. април 1884) је била балерина из ере романтичног балета и централана личност у историји европског плеса.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Стокхолму, Шведска. Њен отац и учитељ Филипо Таљони (итал. Filippo Taglioni) направио је само за њу балет Силфид (франц. La Sylphide) који ју је прославио као играчицу.

Напустила је Париски опера балет (франц. Paris Opera Ballet) 1837. како би прихватила трогодишњи уговор у Санкт Петербургу у Маријински балету (Mariinsky Ballet). Након њеног последњег наступа у Русији, 1842. њене балетанке су продате за две хиљаде рубаља.

У класични балет увела је позу прекрштених руку, коју је први пут извела у балету Жизела, јер је сматрала да јој је фигура несавршена и да ће је прекрштеним рукама поправити.

Професионалну каријеру балерине завршава 1847. године. Једно време је боравила у Ca d'Oro на Grand Canal-у у Венецији. Када је балет Париске опере реорганизован на строжим, професионалнијим основама, она је била носилац његовог духа. Заједно са директором новог Плесног конзерваторијума, Лисјеном Петипом (франц. Lucien Petipa) и кореографом Лујом Мерантом (франц. Louis Mérante) је била у шесточланом жирију на првом годишњем такмичењу Corps de ballet, одржаном 13. априла 1860.

Касније је држала часове стандардних плесова деци и дамама. Такође је узела и мали број балетских ученика. Њено једино кореографско дело је балет Лептир (франц. Le Papillon) за омиљену ученицу Ему Ливри.

Јохан Штраус II (Johann Strauss II) је у њену част компоновао Полку Марија Таљони користећи музику из свих балета у којима је наступала.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]