Марков манастир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастирска црква

Марков манастир је српски манастир Старе Србије, који се налази у селу Маркова Сушица, 18 километара јужно од Скопља у сутјесци Маркове реке. Породична је задужбина Мрњавчевића.[1]

Историја[уреди]

Манастир је посвећен Светом Димитрију, а име је добио по српском народном јунаку Краљевићу Марку. Манастир је изграђен 1345. године о чему сведочи и натпис на јужном улазу у манастир. Ктитор цркве је био српски краљ Вукашин, а изградња је завршена за време његовог сина Марка, између 13661372. године.

Фреске у цркви
Фреске у цркви са ликовима Вукашина и Марка

Црква је основе уписаног крста развијеног типа са куполом и припратом са слепом калотом, која делује као крајњи западни травеј. Грађена је наизменичним ређањем камена и опеке. Унутрашњост красе камени осмоугаони стубови и првобитна камена олтарска преграда. Програм фреско-декорације поред уобичајених циклуса садржи веома развијену илустрацију Акатиста, занимљиво конципован Календар, житија Светог Николе и Светог Димитрија, представу Небеског двора надахнуту стиховима 44./45. и 92./93. псалма, и Небеску литургију у олтару.

Богатство тема и садржаја допуњују представе мртвог Христа кога оплакује Богородица, Христа-Логоса који сећа на Соломонов текст о Премудрости и две ктиторске композиције: на северном зиду припрате краљ Вукашин, уз жену Јелену и сина Марка, предаје модел Храма Св. Димитрију, док су поред јужног улаза споља насликани Вукашин и Марко који држећи велики оковани рог старозаветних царева подсећа да је он „Други Давид“.

Дело је то двеју група мајстора. Једнима је блиска наглашена драматика гестова и покрета, мистична светлост, заобљени облици, акцентован израз. Други, опет, широким намазима четке, уз акценте светлости дате белом бојом, повећањем димензија ликова инсистирају на скоро декоративној експресивности.

Први су пристигли из Охрида. Њима су позната уметничка збивања у Цариграду и Солуну, други су наставак и врхунац оних тенденција које су омиљене по манастирским црквама Србије XIV века.

Референце[уреди]

  1. Ђурић, В. Ј. Марков манастир – Охрид, Зборник за ликовне уметности, 8, Нови Сад, 1972.

Спољашње везе[уреди]